Hoe maak ik mijn kantoorruimte diervriendelijk?

  • Door Marlin Bos
  • woensdag 27 december 2017

Tips en ideeën voor een diervriendelijke kantoorinrichting

In de Verenigde Staten is het al een trend: dieren op kantoor. Enkele grote bedrijven, zoals Ben & Jerry's, Amazon en Google, laten dieren in hun kantoorruimte toe. Google heeft zelfs een 'dog policy' waarin is vastgelegd dat honden mee naar de werkplek mogen. Deze trend gaat nu ook overwaaien naar ons landje. In Brussel en Antwerpen zijn er al diverse bedrijven die honden in het kantoor toelaten.


Veel mensen hebben thuis al een trouwe viervoeter, gevederde vriendje of vrolijke knager. Maar waarom niet op kantoor? En waarom zouden ze eigenlijk veel vaker te vinden moeten zijn op onze werkplek? Hoe zorg je dat jouw favoriete dier zich in jouw kantoorpand net zo lekker voelt als thuis? In dit blog krijg je antwoord op deze vragen en doe je inspiratie op over een diervriendelijke en stijlvolle kantoorinrichting.

Kantoorruimte diervriendelijk maken

Dieren zijn rustgevend en inspirerend in een kantoorruimte

Onderzoek heeft aangetoond dat dieren in een kantoorgebouw therapeutisch werken, stress bij werknemers verlagen en werknemers opvrolijken wanneer dat nodig is. Dieren die zich goed thuis kunnen voelen in een kantoorruimte zijn onder andere honden, katten, knaagdieren en vissen. De laatstgenoemde diersoort voelt zich eigenlijk overal wel thuis, als hij maar niet in de volle zon zwemt. En zo'n mooi aquarium is best wel gaaf toch?

Waar het misschien een beetje inefficiënt kan klinken om tijdens je werk voor een dier te zorgen, heeft het juist voordelen. Soms even weg van de werkplek voor een micropauze met het kantoordier is namelijk goed voor de productiviteit. Je wordt fris en scherp van zo’n momentje knuffelen met jouw favoriete kantoorbeestje. 

Welk dier past bij mijn kantoorinrichting en -cultuur?

Om een dier zo gelukkig mogelijk te maken is het belangrijk dat het dier past bij jouw specifieke kantoorruimte en bijbehorende kantoorinrichting. In een kleine kantoorkamer is een energieke hond niet zo een goed idee, maar een rustige kat of aquarium vol met knappe vissen kan de inrichting perfect aanvullen.

Een verrassende middenweg tussen een groter kantoordier en een kleinere variant is een konijn. Konijnen zijn heel knuffelbaar, kunnen gerust door het kantoorpand rondlopen en maken nauwelijks geluid. Een kantoordier kan dus passen in vrijwel ieder kantoorgebouw zonder al te grote aanpassingen, als hij maar voldoende aandacht krijgt.

Een diervriendelijke kantoorinrichting

Dieren zijn al snel tevreden met jouw kantoorinrichting

Nu je weet waarom een kantoordier leuk en nuttig is in jouw kantoorunit, kunnen we door naar de volgende stap: de inrichting voor het dier. Wat betreft de inrichting van jouw kantoorkamer is het kantoordier al snel tevreden. Bij de huur van een kantoorpand hoef je dan ook niet per se rekening te houden met een dier.

Ter inspiratie voor de beste kantoorinrichting voor jouw dier, hoef je niets anders te doen dan bedenken hoe je het thuis zou inrichten. De huidige inrichting van jouw kantoor kan moeiteloos worden doorgetrokken naar benodigdheden voor het kantoordier, zoals je verderop in dit blog zal lezen. 

Jouw kantoorruimte is gemakkelijk te matchen met dieren

Ook al heeft een dier niet al te veel wensen wat betreft jouw kantoorinrichting, jij hebt dat daarentegen wel. De inrichting van jouw kantoorruimte heeft een bepaalde stijl, zoals een industriële of Scandinavische kantoorinrichting. Daar wil je het kantoordier natuurlijk bij laten passen. Met één of twee goede slaapplekken en bakjes voor water en voer kom je al een heel eind, voor bijvoorbeeld de hond of kat. Daarnaast zijn deze attributen te koop in stijlen die perfect matchen bij jouw inrichting.

Voor een CITY kantoorinrichting is het bijvoorbeeld ontzettend leuk om creatief te zijn met graffiti op de bench of mand van de hond. Knaagdieren en vissen zijn het gemakkelijkst te matchen met jouw kantoorinrichting. Kooien, vissenkommen en andere attributen zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen zodat er voor iedereen een geschikte variant is.

Depositphotos 12938068 m 2015

De drie beste meubelen om jouw diervriendelijke kantoorinrichting mee te perfectioneren

Als eerste meubel om jouw kantoordier blij te maken met jouw kantoorinrichting kun je kiezen voor een konijnenhok, perfect voor een landelijke kantoorruimte. Het hout is op verschillende manieren te behandelen om een goede match met de overige elementen van jouw inrichting te worden. Een konijnenverblijf waar zowel het konijn als jij heel blij van gaat worden heeft een ren waar het konijn vrij in kan lopen, het liefst met een deurtje naar de rest van de kantoorunit.

Een tweede kantoormeubel die het benoemen waard is, is de krabpaal. In een aparte vorm is hij zelfs een ware accessoire te noemen. Ideaal om jouw muizenvanger tevreden te stellen, aangezien sommige kantoren last hebben van muizenplagen. Wanneer dit de belangrijkste reden is om een kantoordier aan te schaffen, is het een goed idee om na te denken over het karakter van de kat. Een rustige kat die het liefst complete dagdelen op schoot of op de vensterbank ligt te slapen steelt misschien je hart, maar gaat waarschijnlijk weinig muizen vangen. Gelukkig zijn er genoeg katten die naast muizenvanger van beroep ook professioneel knuffelaar zijn. Dat klinkt als de best mogelijke combinatie.

Een laatste meubel is een hele stoere, geschikt voor een rauwe en industriële kantoorinrichting. Waar we eerder al vertelden over alle mogelijkheden om de aanwezigheid van een dier te matchen met de kantoorinrichting, benoemen we hier een accessoire wat niet gemist mag worden. Voor iedere stijl is tegenwoordig een perfect passende gadget te vinden, maar de match van industriële hondenmand met de rest van een rauw interieur is prachtig. Denk er ook een lieve Franse bulldog bij. Maar uiteindelijk kan iedere hond heerlijk liggen in zo een mand. Ben je een out-of-the-box denker? Een kat kan ook prima in een hondenmand.

Kantoordieren

Drie snelle tips om je eigen huisdier mee te nemen naar kantoor

Nu we alle ins en outs hebben genoemd voor het nemen van een kantoordier, is er nog één puntje om over na te denken. Ga je voor een nieuw dier in je kantoorruimte of heb je zelf een huisdier en wil je die meenemen? Om daar antwoord op te geven moet je allereerst even denken aan jouw collega's. Willen zij een gezamenlijk dier, of vinden ze het prima om jouw huisdier in het kantoorpand te hebben om samen voor te zorgen?

Als tweede moet je natuurlijk even bedenken of er niet iemand allergisch of bang voor jouw huisdier is. In dat geval zou je kunnen kijken naar een alternatief dier waar niemand problemen mee heeft, maar kan jouw huisdier beter niet mee naar kantoor.

Een laatste snelle tip van ons is om voor de eerste tijd iets herkenbaars voor je huisdier in jouw kantoorinrichting op te nemen. Op die manier voelt jouw favoriete beestje zich zo snel mogelijk thuis op kantoor, na een tijdje kan je de inrichting helemaal naar je eigen wensen inrichten.

2

Meer kantoorinrichting ideeën en tips!

Nu kun jij zelf bezig met jouw kantoorinrichting animal-proof te maken. Maar misschien mis jij ook wel een beetje sfeer op kantoor? Ook hiervoor hebben wij een aantal tips op een rijtje gezet, zodat jij een sfeervolle kantoorinrichting kunt realiseren. Wil je nog meer kantoorinrichting inspiratie op doen? Lees dan vooral ook onze andere blog over panden met een ergonomische kantoorinrichting.

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure