Kleurgebruik in de kantoorinrichting

  • Door Elza Olde Keizer
  • dinsdag 27 maart 2018

Kies de juiste kleuren voor jouw kantoorinrichting en maak jouw collega's/werknemers gelukkiger en productiever!

De vogeltjes beginnen te fluiten, het blijft langer licht en de bloemetjes staan weer volop in bloei. De lente is van start gegaan en dat betekend dat we met zijn allen toch een stuk vrolijker zijn. We worden blij van dat heerlijke zonnetje en voorjaarskleuren. En dat is ook bewezen. Uit recent onderzoek is gebleken dat kleur en veel daglicht invloed hebben op ons humeur en productiviteit. Dus ook het kleurgebruik op de muren van je kantoorruimte en in de kantoorinrichting hebben effect op hoe jij je werkt doet.


Benieuwd welke kleur jou rust kan geven en welke kleur je ook kan verontrusten? Wij vertellen je de kleurtrends van 2018 en hoe jij deze kleuren terug kunt laten komen in je kantoorinrichting. Na het lezen van dit blog kun jij zelf de perfecte kleur kiezen voor jouw kantoor!

Maak indruk met het kleurgebruik in de kantoorinrichting

Kleurgebruik is een belangrijk onderdeel in een kantoorpand. Je zou denken: ik kies mijn lievelingskleur of ik houd het bij standaard wit omdat dit vooral praktisch is. Maar wat velen vergeten is dat kleurgebruik in de kantoorinrichting een enorme impact op mensen heeft. Dat geldt dus ook voor je klanten.

Klanten die je kantoorruimte binnen lopen, krijgen een bepaalde indruk van het bedrijf. Saaie muren ogen goedkoop en creëren afstand. Dit is natuurlijk absoluut niet wat je wilt uitstralen met je bedrijf. Hebben de muren binnen jouw kantoor, na dit gelezen te hebben, ook een likje verf nodig? Schakel dan een professionele schilder of schildersbedrijf in. Ter voorbereiding leggen wij uit wat de verschillende kleuren uitstralen en met je kunnen doen.

Parklaan Eindhoven kantoorinrichtingEen moderne kantoorinrichting hoeft niet alleen wit te zijn. Ook met kleur kun je de ruimte stijlvol inrichten.

Welke kleur kies jij?

Jij weet nu waarom kleur in de kantoorinrichting zo belangrijk is. Het zorgt ervoor dat jouw kantoor past bij de identiteit van jouw onderneming. Daarnaast wekt kleur bepaalde emoties op en kan het bijvoorbeeld de productiviteit verhogen, energie opwekken of rustgevend zijn. Maar voor welke kleur moet jij nou kiezen? Wij hebben het voor jou op een rijtje gezet:

  • De zon in huis halen? Het is voor de hand liggend, maar kies dan voor geel! Geel maakt ons vrolijk, het geeft ons energie. Geel staat voor logica, leren, studie, wijsheid en groeien. De mentale activiteit een boost geven? Choose yellow!
  • Houd je van de natuur? Kom jij ook tot rust als je door de groene bossen loopt? Creëer de natuur in je eigen kantoorpand en breng de groen in je kantoorinrichting. 
  • Rood, de kleur van liefde, passie en warmte maar ook de kleur van agressie en onrust. Dus alle muren rood verven is een don’t! Laat de kleur rood terugkomen in bijvoorbeeld je kantooraccessoires.
  • Een kleur die de productiviteit van de medewerkers stimuleert en daarnaast ook veiligheid, betrouwbaarheid en rust uitstraalt, is de kleur blauw. Ga je voor veilig, dan ga je voor blauw in de kantoorinrichting.  
  • Zelfverzekerdheid en vriendelijkheid met je bedrijf uitstralen? Dan is oranje de juiste keuze. Wees hier wel voorzichtig mee. Teveel oranje kan er voor zorgen dat het lijkt alsof jij je wel héél erg verheugd op Koningsdag.
  • Paars staat voor rijkdom, succes, schoonheid en wijsheid. Daarnaast heeft paars ook een kalmerende werking.

Met deze kleuren moet je oppassen in de kantoorinrichting

Zwart, grijs en wit noemen we eigenlijk geen kleuren. Het worden onbonte kleuren genoemd, maar ze hebben wel een symbolische betekenis. Zwart is de kleur van duisternis, somberheid, spanning en angst. Zwart zien we wel vaak terugkomen in de kantoorinrichting. Het geeft de kantoorinrichting een moderne en strakke look, maar de muren zwart verven? Dat is niet altijd een verstandige keuze..

Grijs en wit zijn beide neutrale kleuren. Grijs is een veilige kleur en kan gecombineerd worden met heel veel verschillende kleurtinten. Wit brengt licht in het kantoorpand. En wit licht is goed voor onze productiviteit. Wit wordt ook wel een spanningsvrije kleur genoemd. Wit kan saai overkomen in een kantoorruimte, dus combineer het met andere kleuren. Dit kan gemakkelijk door gebruik te maken van gekleurde kantoormeubelen.

Kleur in de kantoorinrichtingDoor het gebruik van kleur en kunst in de kantoorinrichting krijg je hier een echt lentegevoel.

De kleurtrends van 2018, in elke kantoorinrichting toe te passen

De denimtint Indigo, de trend van dit moment! We kennen deze kleur natuurlijk van onze blauwe spijkerbroeken. Je zult deze trend in verschillende tinten en nuances terugzien. De stoere vervaagde variant gaan we dit jaar een belangrijke rol spelen en zal in veel kantoorinrichtingen toegepast worden. Ook vele grote verfmerken hebben de denimtint Indigo uitgeroepen tot trendkleur van het jaar.

Indigo straalt vertrouwen, vrijheid en hoop uit. Naast de denimtint Indigo, zijn ook de natuurlijke kleuren en beigetinten de trends van 2018. Voor een Scandinavische look kan de rustige kleur goed gecombineerd worden met deze natuurlijke materialen, naturel-tinten en rood als accentkleur. Dit zou ook zo bij jou in de kantoorinrichting van jouw kantoor passen!

interieur trend kantoor indigo kleurWat vind jij van deze trend van 2018? Deze wachtruimte is creatief ingericht door de muur te 'bekleden' met Delfts-blauwe borden.

It's all in the details!

Ook de prints doen het dit jaar goed. De grafische en abstracte op de natuur geïnspireerde prints zijn onmisbaar in de kantoorinrichting. Laat bijvoorbeeld de abstracte natuurlijke trends terugkomen in de vloerkleed in je kantoor of geef de muren een behang met daarop een blokkenpatroon. Dit brengt ook net even dat huiselijke sfeertje in je interieur.

Wil je de kantoorruimte smaller laten lijken? Kies dan voor een patroon met verticale lijnen. Horizontale lijnen maken lengte en dus lijkt je kantoorruimte langer. Pas wel op, te veel patronen maakt het te druk en levert dus minder productiviteit op. Wissel het af met witte lichte muren.

Berkenlaan 8 Machelen 26

Aan de Berkenlaan in Brussel is er slim gebruik gemaakt van kleur in het kantoorpand. Door in elke ruimte een groen element toe te voegen straalt het kantoor positiviteit en energie uit, zonder dat het 'schreeuwerig' is.

Geef elke kantoorruimte een eigen identiteit met kleur

Zoals in de inleiding genoemd heeft het kleurgebruik in de kantoorinrichting effect op de productiviteit. Dat betekent dus ook dat de kantoorruimtes in je kantoorpand daarop ingericht moeten zijn. Een ruimte waarin veel wordt gebrainstormd moet er heel anders uit zien dan een ruimte waarin men geconcentreerd te werk gaat.

Gebruik rustige kleuren en natuurtinten voor een concentratie werkplek en gebruik opvallende kleuren voor bijvoorbeeld de brainstormruimtes. Zo worden de kantoorruimtes duidelijk van elkaar onderscheiden en zo creëer je een flexibele kantoorinrichting en een productieve werkomgeving. Een duidelijke win-win situatie.

Een tip voor de beginnende schilders onder ons: bedek de muren met minstens twee lagen. Een goede primer is geen overbodige luxe en laat tussendoor de verf goed drogen! Dit voorkomt oneffenheden en strepen.

Kleur kantoor inrichting kantoorpandKies een kleur die past bij wat jij als bedrijf uit wil stralen. Voor welke kleur kies jij?

Kleurgebruik in jouw kantoorpand

Wat wil jij met jouw bedrijf uitstralen? Zelfverzekerdheid of succes? Of wil je een bepaalde rust uitstralen? Laat de identiteit van je bedrijf zien aan de hand van kleurgebruik in de kantoorinrichting. Het is vandaag de dag nog steeds een ondergeschoven kindje, maar we zien dat steeds meer bedrijven de psychologie achter de kleuren begrijpen en toepassen.

Denk bijvoorbeeld aan de kleuren in je bedrijfslogo. Er is niet zomaar voor deze kleuren gekozen. Waarom pas je deze kleuren niet toe in de inrichting van je kantoor? Het straalt herkenbaarheid van je bedrijf uit en laat zien waar je als bedrijf voor staat. Just do it, kies voor kleur in je kantoorinrichting!

Kantoorplanten kleur kantoorruimteVind je het toch lastig om met opvallende kleuren te werken in de kantoorruimte? Je kunt ook gaan voor een kantoorinrichting met neutrale kleuren zoals in deze ruimte. Hier is kleur toegevoegd door middel van kantoorplanten. Slim!

Behoefte aan hulp bij het inrichten van jouw kantoor?

Na het lezen van dit blog weet jij precies waarom je voor kleur moet kiezen in de kantoorinrichting. Misschien ben je al direct aan de slag gegaan of hebben wij je tot nadenken gezet. Maar het kan ook zijn dat jij niet helemaal weet hoe je moet beginnen of hoe jij jouw kantoorpand moet inrichten om huurders aan te trekken. Heb je daarom behoefte aan hulp? Met onze Officeplanner in de stijlen URBAN en CITY heb kun jij jouw kantoor eenvoudig voorzien van een stijlvolle kantoorinrichting en klaar voor verhuur!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure