Lekker licht kies de juiste kantoorverlichting en verhoog de productiviteit

  • Door Femke Sand
  • donderdag 29 maart 2018

Hoe kan het toch dat je in tegenstelling tot donkere dagen, meer zin hebt om aan de dag te beginnen wanneer je 's ochtends de zonnestralen door het gordijn ziet gluren? Dat alles ons zo veel makkelijker af lijkt te gaan wanneer de zon schijnt? Het antwoord op deze vraag is een inkoppertje. Het lijkt namelijk niet alleen zo, het is ook zo! Zorg er daarom voor dat jij een goede verlichting meeneemt in de kantoorinrichting. Een juiste kantoorverlichting heeft namelijk vele voordelen!


freelance werkruimte te huur kerkstraat 108 44373 veel licht in kantoorOok licht in de gemeenschappelijke ruimtes is erg belangrijk. Kijk eens hoe licht dit indrukwekkende kantoorpand aan de Kerkstraat 108 in Gent is.

Meer licht in de kantoorruimte = meer productiviteit

Wanneer we regelmatig blootgesteld worden aan licht, kunnen we ons beter concentreren, zijn we alerter en is ons kortetermijngeheugen beter. What's not to like? Het verschil is zelfs zo groot, dat mensen die werken in een goed, door daglicht verlicht kantoorgebouw, 6 tot 12% sneller werken dan hun collega's zonder goed verlichte kantoorruimte. Meer licht in de kantoorinrichting staat dus eigenlijk gewoon gelijk aan meer productiviteit. En meer productiviteit is wat je wilt bereiken als werkgever of werknemer. Kom maar door met die zonovergoten werkplek pal naast het raam!

creatieve werkruimte huren nieuwewandeling 62 53133 veel licht

Op de vorige foto zie het het kantoor aan de Nieuwewandeling 62 in Gent. Het pand is voorzien van een lichte en stijlvolle kantoorinrichting die goed verlicht is. De vele ramen en mooie hoge ramen in dit pand samen met de goed gekozen kantoorverlichting zorgen voor een frisse uitstraling waar jij productief en effectief kunt werken.

Een beter slaapritme door een juiste verlichting in de kantoorinrichting

Helaas wonen we wel in België, waar de zon niet altijd schijnt en er lang niet altijd plek is om aan het raam te gaan zitten. Gelukkig blijven de effecten van een goede verlichting in de kantoorinrichting ook behouden als je niet direct naast het raam zit. Uit onderzoek van de University van Illinois (2014) bleek dat werknemers die binnen 7 meter van een raam zitten, gemiddeld 46 minuten langer slapen dan andere collega's.

We worden dus niet alleen productiever, ons slaapritme wordt ook nog beter. Des te meer reden om te zorgen voor een goede en zo veel mogelijk natuurlijke verlichting in de kantoorinrichting! Dat we beter slapen door meer blootstelling aan natuurlijk licht heeft waarschijnlijk te maken met het effect dat licht heeft op ons bioritme.

klein kantoor huren antwerpen zurenborg mooie verlichtingDoordat in deze kantoorruimte aan de Grote Hondstraat 44 in Antwerpen niet alleen natuurlijk licht beschikbaar is, maar ook sfeervolle onnatuurlijke verlichting, is elke werknemer gegarandeerd van een lekker lichte kantoorinrichting. 

Helemaal in het (bio)ritme

In onze ogen zitten lichtgevoelige cellen die registreren of het licht of donker is om ons heen. Wanneer het te donker is geven deze cellen aan ons lichaam door dat het tijd is om te slapen. Je lichaam kan dus in slaapstand komen terwijl het midden op de dag is. Genoeg licht in de kantoorinrichting is dus erg belangrijk voor jou en je lichaam. Zo blijft je biologische klok op tijd staan en voel je je wakker wanneer het licht is en moe wanneer het donker is, precies zoals het hoort. Niet voor niets wordt je het allerbest wakker van natuurlijk daglicht.

gedeeld kantoor lambroekstraat 5a 53279 medewerker aan mooie grote ramenDeze werkneemster aan de Lambroekstraat 5A in Brussel Airport zal erg productief zijn met die grote ramen naast zich voor een fijne vitamine D boost!

Licht en lux

Dat laatste heeft ook te maken met het aantal lux van het licht. Een korte uitleg: de sterkte van licht wordt uitgedrukt in lux. Lux wordt gebruikt om de hoeveelheid licht per vierkante meter weer te geven. Op een onbewolkte dag bedraagt zonlicht 100.000 lux, op een bewolkte dag ongeveer 1000 lux. In een gemiddelde kantoorinrichting komt de lichtsterkte slechts op 500 lux. Dat is dus de helft van het licht van een bewolkte dag! Geen wonder dat steeds meer kantoorinrichtingen zo ontworpen worden dat er maar zo veel mogelijk natuurlijk licht naar binnen komt.

Vaak is alleen natuurlijk licht niet genoeg, dus wordt het natuurlijke licht ondersteund door kunstmatige kantoorverlichting. Om te zorgen dat het effect van het natuurlijke licht niet verloren gaat, is het hierbij slim om niet voor kille tl-kantoorverlichting te gaan, maar te zorgen voor sfeervolle lampen in de kantoorruimte.

gezamelijke kantoorruimte diamantstraat laan 41355 sfeervolle verlichtingBij gebrek aan natuurlijke licht in de kantoorruimte kun je ook gaan voor verschillende, sfeervolle opties voor de verlichting in de kantoorinrichting. Neem deze kantoorruimte aan de Diamantstraat 8 in Herentals eens als voorbeeld. Geen saaie tl-buizen maar bijzondere kantoorverlichting.

Even in het kort waarom jij moet zorgen voor een goede verlichting in jouw kantoorinrichting

Licht stimuleert dus de productiviteit. Werknemers werken significant harder wanneer ze in een goed verlichte kantoorinrichting werken. Daarnaast zorgt goede verlichting op in de kantoorruimte ook nog voor betere nachtrust en een meer gestructureerd bioritme. Vooral daglicht heeft dit effect doordat daglicht veel sterker is dan kunstmatig licht.

Op een zonnige dag kan de lichtsterkte van daglicht wel 100.000 lux zijn, terwijl het gemiddelde kantoor het moet doen met 500 lux. Maar toch kan ook kunstverlichting bijdragen aan een goede kantoorverlichting waarbij productief gewerkt wordt. De conclusie is snel getrokken: kom maar op met dat licht in de kantoorinrichting!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure