5 tips voor het verhogen van de productiviteit op kantoor

  • Door Bente Meulenkamp
  • woensdag 4 maart 2020

Een optimaal ingericht kantoor is belangrijk voor de productiviteit. Zo moet een kantoor, naast dat het functioneel is voor de werknemers, er ook creatief uit zien. Maar wat voor een invloed heeft de inrichting van een kantoorruimte op de productiviteit van de werknemers? Met behulp van de 5 tips in dit blog verhoog je de productiviteit van je werknemers.


Zorg voor een prettige temperatuur in je kantoorruimte

Niemand houdt van een koude omgeving. Dit geldt ook voor de temperatuur in een kantoorruimte. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen productiever zijn op kantoor als de temperatuur een paar graden hoger ligt. De ideale temperatuur in een kantoorruimte is voor een vrouw bijna 5 graden hoger, dan die voor een man. Een optimale temperatuur voor een kantoorruimte ligt tussen de 21 en de 24 graden. De temperatuur zou de productiviteit kunnen bevorderen met wel 15%.

Overleg wel eerst met alle werknemers wat ze vinden van de huidige temperatuur in de kantoorruimte. Het is niet verstandig om de temperatuur te verhogen in de kantoorruimte als dit niet nodig is. Het verhogen van de temperatuur kan namelijk een tegenovergesteld resultaat geven op de productiviteit.

De werking van natuurlijk licht 

De werking van licht wordt vaak onderschat. Een overmaat aan kunstmatig licht zorgt ervoor dat je eerder vermoeid raakt. In kantoorruimtes wordt grotendeels gebruik gemaakt van kunstmatig licht om zo een continue aan onnatuurlijk daglicht te creëren. Maar kunstlicht is bij lange na niet hetzelfde als echt daglicht.

Kunstmatig licht kan ons natuurlijke ritme verstoren, waardoor we eerder vermoeid raken. Het effect kan zijn dat we rond 3 uur ‘s middags al vermoeid zijn. Zorg dus (waar mogelijk) voor grote raampartijen in je kantoorruimtes. Met grote raampartijen komt er veel daglicht naar binnen, dit zal de productiviteit van je werknemers zeker verhogen! Denk goed na over de raamdecoratie van de raampartijen. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk daglicht binnen laten komen. 

Ga voor grote ramen

Grote ramen hebben een positieve uitwerking op de productiviteit.

Gezonde voeding zorgt voor gezonde werknemers

Een gezond mens is beter in staat om productief te werken.Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel voor meer productiviteit. Want op die vette hap op de vrijdagmiddag na, is het belangrijk om te zorgen voor gezonde voeding voor je werknemers. Niet al je werknemers zijn elke dag in de gelegenheid om zelf te zorgen voor een gezonde lunch of snack voor op kantoor.

Eet je te veel suikers of vetten? Dan moet je lichaam harder werken om alles te verteren, waardoor je eerder vermoeid raakt. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je werknemers meer energie hebben om te werken. Zeker als je naast die gezonde voeding, ook nog af en toe een middagwandeling gaat maken.

Geef de productiviteit een positieve boost

Ga voor een positieve boost met gezonde voeding!

Ga eens naar buiten

Over dat wandelingetje gesproken, dit draagt ook bij aan de productiviteit! Het is natuurlijk verleidelijk om binnen te blijven als het slecht weer is. Probeer toch zo veel mogelijk naar buiten te gaan, even de frisse lucht in en even weg uit je kantoorruimte.

Je zult merken dat je nadat je buiten bent geweest, weer met een frisse blik kunt beginnen en jij je veel prettiger voelt! Naast dat een wandeling goed is voor de gezondheid, draagt het ook bij aan creativiteit. De hersenen worden geprikkeld doordat je buiten bent. Buiten krijgen we nieuwe prikkels, doordat er andere dingen te zien zijn. Dit komt doordat er buiten andere dingen te zien zijn dan binnen in een kantoorruimte

Een creatieve kantoorruimte voor creatieve werknemers

Een kantoorruimte is de ruimte voor werknemers waar zij hun werk kunnen doen. Klinkt logisch, toch? Maar moet een kantoor ook inspirerend en creatief eruit zien of is dat niet nodig? Het antwoord is ‘Ja, een kantoor moet er wel degelijk leuk uit zien’.

Een inspirerende  kantoorruimte zorgt namelijk voor meer creativiteit en productiviteit onder de werknemers. Door een praktische maar inspirerende inrichting worden je werknemers geprikkeld om hier iets mee te doen. Denk eens aan een scandinavische inrichting of een industriële inrichting. Hoe wil je je presenteren als bedrijf? Pas daar je kantoorinrichting op aan.

Ga voor een natuurlijk look in je kantoor

Een natuurlijke en inspirerende inrichting zorgt voor creatieve werknemers.

Hoe ga jij de productiviteit verhogen?

Je hebt in dit blog kunnen lezen hoe je de productiviteit van je werknemers kunt verhogen. De meeste tips zijn direct toepasbaar. Gezonde voeding is belangrijk, maar ga ook wandelen tussen de middag. Naast dat deze tips zullen zorgen voor een hogere productiviteit, zullen je werknemers er ook fitter en gelukkiger van worden. Wil je je kantoorruimte creatiever inrichten? Bekijk dan eens onze Officeplanner! Wij helpen je graag om tot jouw ideale kantoorinrichting te komen om zo de productiviteit in je kantoor te verhogen. 


Officeplanner

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure