7 tips voor een goede teamspirit en samenwerking vanuit huis

  • Door Madée Reinerink
  • dinsdag 9 juni 2020

Werk je vanwege het coronavirus ook veel thuis? Dan is het belangrijk om goed te blijven communiceren met je collega’s. Veel dingen zijn nieuw of voeren we momenteel op een andere manier uit. Dat heeft unieke effecten op de samenwerking. Wij zetten 7 tips voor je op een rijtje die de samenwerking en teamspirit tussen je collega’s vanuit huis bevorderen! 


Corona verandert de samenwerking 

Alhoewel veel werkgevers de werknemers toch liever op kantoor zien, is de situatie momenteel verandert door het coronavirus. Het is daarom op veel kantoren er rustig. De realisatie voor het 1,5 meter kantoor zorgt ervoor dat werknemers in shifts weer terug kunnen keren naar kantoor. Om voor maximaal succes te gaan, is het belangrijk dat je als team effectief blijft samenwerken. Hoe zorg je voor de goede teamspirit en samenwerking? 

Demmersweg 3 Hengelo 4Momenteel zijn veel kantoren leeg en werken de werknemers vanuit huis. 

1 | Zorg voor betrokkenheid

Samenwerken met je collega’s of klanten vindt momenteel plaats via de digitale wegen. Het is belangrijk dat je van elkaar weet waar aan gewerkt wordt, om zo de betrokkenheid groot te houden. Waar je normaal op kantoor met elkaar de voortgang van het werk bespreekt, is dit momenteel face to face niet mogelijk. Toch is deze communicatie erg belangrijk. Om de status van werkzaamheden te monitoren zijn er veel handige tools beschikbaar. 

Het belangrijkste is dat er één dashboard is met een duidelijk overzicht waarin alle openstaande taken staan, waar je collega’s momenteel mee bezig zijn en welke werkzaamheden zijn afgerond. Zo verbeter je de productiviteit van je team. Welke tool bij jouw bedrijf past hangt van van vele factoren, zoals het type werkzaamheden, gebruiksgemak en wensen voor het dashboard. 

Wil je zelf graag productiever thuiswerken? Of is werken vanuit huis nog nieuw voor je? Lees de 10 tips om productief en prettig thuis te werken!

Dedicateddesk3Laat dagelijks weten dat jij bent begonnen aan je werkdagen met een dagelijkse check-in!

2 | Zorg voor dagelijkse check-ins 

Zonder interactie is het makkelijk om collega’s uit het oog te verliezen. Door dagelijks te laten weten dat je bent begonnen aan de werkdag kun je structuur aanbrengen. Dit kan al gemakkelijk met een zakelijke chattool. Chatten is namelijk over het algemeen sneller dan e-mailen en er zijn meer functionaliteiten beschikbaar. Met een chatbericht zijn andere collega’s op de hoogte dat jij vandaag aan het werk bent en ze jou dus kunnen bereiken als ze eventueel vragen hebben. Handig, toch?

3 | Omarm digitaal werken

Natuurlijk is het een voordeel als je als bedrijf digitaal werken al eerder hebt omarmd. Hierdoor is de omschakeling naar thuiswerken makkelijker te maken. Deze tijd zal voor veel bedrijven digitaal werken meer worden verankerd in de bedrijfsvoering, kortom de digitalisering wordt realiteit voor veel bedrijven. Werk bijvoorbeeld geheel in de cloud en maak gebruik van handige tools om te videobellen met collega’s. Benieuwd hoe je effectief kunt vergaderen met videobellen? 


Effectief vergaderen op afstand met videobellen

Juist door met elkaar de leuke momenten virtueel te delen blijf je een team! 

Johan Huizingalaan 763 5048Samenwerking en communicatie is belangrijk op de werkvloer zorg daarom voor duidelijke afspraken.

4 | Wekelijkse meeting 

Start de week goed met een wekelijks overleg! Plan bijvoorbeeld elke maandag om 09:00 uur een digitale meeting in. Hierin kan iedereen zijn belangrijkste activiteiten, bevindingen en kansen delen, zodat iedereen op de hoogte is van elkaars werkzaamheden. Eindig vrijdag met een stand up met het hele team om afgelopen week te evalueren. En sluit hem af met een gezellige digitale borrel.

5 | Zorg voor transparante thuiswerkregels

Normaal gesproken verlaat je het kantoorpand en zit de werkdag erop. Vanuit huis werken is het verleidelijker om langer door te werken en wil je graag continu bereikbaar zijn. Dit kan uiteindelijk zijn tol eisen bij jezelf en ook je team. Het helpt om duidelijk te communiceren over de grenzen, stel bijvoorbeeld thuiswerkregels op. Geef bijvoorbeeld aan: ik ben vandaag bereikbaar tot 18:00 uur. Je kunt me een WhatsApp sturen voor urgente zaken. Zo weten je collega's en teamgenoten wat ze van je kunnen verwachten. 

Ook op afstand werken kan ervoor zorgen dat de samenwerking en teamspirit verbeterd! 

6 | Vergeet de borrel op vrijdagmiddag niet!  

Juist de sociale momenten op kantoor, zoals de koffiepauze, lunch en borrels zorgen voor het gevoel van saamhorigheid. Ondanks de fysieke afstand kun je nog steeds sociale momenten inplannen om de sfeer en teamspirit goed te houden! Denk aan het organiseren van virtuele koffiemomenten of de gezamenlijke vrijdagmiddagborrel!

algemeen 100Vergeet vooral de virtuele vrijdagmiddagborrel niet! 

7 | Blijf in beweging

Een sportsessie in de buitenlucht is ook geen slecht idee. Spreek na werktijd of eventueel onder werktijd toch af met je collega’s. Tijdens het sporten kun je even je hoofd leeg kunt maken, waarna je vervolgens met frisse moed weer aan het werk kunt. Gegarandeerd dat dit goed is voor de teamspirit op kantoor! Of wandel in kleine groepjes tijdens de middagpauze. Zo blijf je bewegen, ben je er even uit en bevordert het de teamspirit! 

Teamspirit is the key! 

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat de samenwerking van je team wordt verbeterd. De communicatie is nog nooit zo belangrijk geweest, dan nu tijdens de coronacrisis. Dit komt de productiviteit ook alleen maar ten goede! Ga jij ervan uit dat je nog enige tijd thuis aan het werk moet? Overweeg dan om een thuiswerkplek in te richten. Breng voor kantoormeubilair een bezoekje aan de Officeplanner Webshop! Deze ongekende tijd zorgt ervoor dat iedereen zijn verantwoordelijkheid moet nemen. En dat alle collega’s vanuit huis bijdragen aan een zo goed mogelijke samenwerking, dit komt de teamspirit alleen maar ten goede!

07 zoek kantoormeubilair profiteer officeplanner

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure