Deze 5 trends domineren de kantorenmarkt in 2017

  • Door Joost Lansink
  • donderdag 5 januari 2017

Wij geven jou als ondernemer graag een kijkje in de kantorenmarkt, want de kantoortrends in dit blog gaan het helemaal maken in 2017! Welke kantoortrend doet zijn intrede bij jou op de werkvloer?


Trend 1: De kantoorhond en het werkplekkonijn

Als online makelaar bezoeken wij regelmatig kantoorpanden door heel België. Onze kantoorexperts willen jou telefonisch namelijk wel goed kunnen informeren en daarvoor gaan we regelmatig op pad.

Wat ons opvalt? Er zijn steeds meer dieren op kantoor te bespeuren. De vis die zijn dagelijkse rondjes in de vissenkom zwemt kenden we natuurlijk al, maar we komen ook steeds meer honden, katten en konijnen tegen. Leuk toch zo'n kantoorhond of werkplekkonijn in jouw werkomgeving? En het schijnt derhalve ook nog echt een functie te hebben.

In 2014 verscheen een artikel op NRC waarin stond dat uit onderzoek van de Virginia Commonwealth University bleek dat werknemers, die vergezeld worden door een trouwe viervoeter (in dit geval een hond), productiever zijn. Voor de kenners onder ons, het zorgt ervoor dat het cortisol-niveau in je lichaam sterk daalt. Oftewel, we worden er rustiger van en werken daardoor effectiever.

In 'The States' zijn kantoor-dieren de normaalste zaak van de wereld. Bedrijven als Amazon, Google en Ben&Jerry's staan bekend als hondvriendelijk. Sterker nog, Google heeft een heuse 'Dog Policy'. De Correspondent publiceerde ook al eens over een leuk onderzoek van KNOL in Eindhoven. Waar men een aantrekkelijke en rustgevende werkomgeving creëerde, onder andere door een wit konijn dat de hele dag rondhuppelt op kantoor.

Onze eerste tip voor 2017: laat de kantoorhond of het werkplekkonijn haar intrede doen bij jou op kantoor!

SKEPP HQ 5618 2
Deze huurder heeft gezellig zijn hond meegenomen naar kantoor.

Trend 2: Je kantoor als strijdmiddel in de slag om personeel

Heerlijk toch als je 's ochtends de krant openslaat en je leest al positieve berichten? Althans als je even verder bladert dan de binnen- en buitenlandse katernen. Nee, ik doel op de economische berichtgeving.

De economie trekt inmiddels al enkele jaren flink aan, start-ups worden scale-ups en techbedrijven laten ongekende groeipercentages zien. Het logische gevolg is dat bedrijven echt weer hun best moeten doen om personeel te werven en jouw kantoor kan daarin een keyfactor zijn.

Met SKEPP hebben we een ontwikkeling doorgemaakt van een online makelaar naar een proptech bedrijf. We helpen jou dus nog steeds in je zoektocht naar kantoorruimte, maar we stellen ook voor verhuurders de contracten op en verzorgen de administratie en facturatie voor verhuurders. Door deze ontwikkeling zijn we in een jaar tijd gegroeid van 4 naar 17 werknemers. Onze hippe werkomgeving is daarbij telkens doorslaggevend om de juiste mensen aan ons te kunnen binden. En mocht je nog twijfelen, het is niet voor niets dat bedrijven als Booking, Coolblue, Groupon en Uber ook in Nederland miljoenen spenderen aan hun kantoren.

Onze tweede tip voor 2017: creëer een hippe werkomgeving om de beste werknemers aan te trekken!

Hoofdkantoor van SKEPP in NederlandHoofdkantoor SKEPP Nederland.

Trend 3: Minder kantoorruimte maar meer meters voor de gebruiker

Je zult het komende jaar minder vierkante meters huren. Althans minder netto vierkante meters (je eigen kantoor waar alleen jouw bedrijf toegang toe heeft). De gemeenschappelijke vierkante meters 'die je krijgt' zullen er steeds meer worden.

In het verlengstuk van de grote bedrijven beginnen ook verhuurders van bedrijfsverzamelgebouwen  hun kantoren om te toveren tot hippe werkomgevingen. Ondanks dat je eigen kantoor steeds kleiner wordt, krijg je toch meer ruimte.

Kantoorpanden worden namelijk voorzien van 'social' en 'lounge' area's. Tafelvoetbaltafels, barretjes en grand cafés, biljarttafels, relaxplekken, zithoekjes, vergaderruimten en belruimtes. Allemaal plekken die niet tot jouw eigen kantoor behoren, maar waar je wel gebruik van mag maken. 

Sorry, we hebben hier geen tip voor je, gelukkig bij de 4e trend wel weer!

Kantoorpand amsterdam gemeenschappelijke voorzieningenDeze verhuurder in Amsterdam bied je veel 'shared office space'.

Trend 4: Voorzie jouw nieuwe kantoorruimte van een flexibele layout

Zorg jij er met jouw bedrijf ook voor dat je snel kunt groeien? Of juist eenvoudig kunt krimpen? Een flexibele layout van je te huren kantoor helpt je hierbij.

Steeds meer bedrijven zijn op zoek naar flexibele kantoorruimte. Alleen voor veel flexibiliteit betaal je wel de hoofdprijs. Zie het alsof je een auto leaset, hoe korter de looptijd des te hoger de maandelijkse lasten. Het is dus veel slimmer om ervoor te zorgen dat jouw nieuwe kantoorruimte kan meegroeien of krimpen.

Onze derde tip voor 2017: laat je adviseren over hoe je jouw kantoor inricht. Een flexibel werkplan helpt je indien je wilt groeien of krimpen. 

Trend 5: Gezond werken op kantoor wordt hip

Begin de dag met een bootcamp samen met je collega's. Het hoeft echt niet elke dag, maar hoe leuk is het om eens per week samen met je collega's helemaal stuk te gaan? Je bent direct wakker en het functioneert heel goed als teambuilding.

Daarnaast worden planten op kantoor weer helemaal hip. Jarenlang werd het lastig bevonden, maar nu we met zijn allen het belang van gezond werken gaan inzien komen planten weer terug op kantoor. Best goed he? Planten, dieren en mensen. Hiermee lijkt de cirkel rond.

Trouwens, Eco WiFi is een slimme kantooroplossing om straling in je kantoor tegen te gaan.

Onze vierde en laatste tip voor 2017: werk gezond, leef gezond en op naar 2018!

Planten op kantoor zijn gezondCreëer een gezonde werkomgeving met planten.

Lees ook de vorige editie van SKEPP tech: Zo bezichtigen we vastgoed in 2026

Lees ook de eerste editie van SKEPP tech: Zo bepaal je welk type kantoor je nodig hebt

Lees ook dit blog: Succesvol onderhandelen over huurvoorwaarden van je te huren kantoor doe je zo!

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure