Welke maatregelen moet je treffen op kantoor door het coronavirus?

 • Door Madée Reinerink
 • dinsdag 17 maart 2020

Vanwege de recente ontwikkelingen rond de verspreiding van het coronavirus in België zullen er ook op de werkvloer maatregelen moeten worden getroffen. Telewerken is verplicht en alleen essentiële beroepen werken op kantoor. De dienstverlening moet worden aangepast naar de huidige tijd. Lees in dit blog de belangrijkste maatregelen met betrekking tot het coronavirus om te treffen op kantoor!


Wat mogen werknemers van je verwachten? 

Belangrijk om te weten is wat de werknemers van jou als werkgever mogen verwachten. Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. Daarnaast is het belangrijk dat er na wordt gedacht over de risico’s die verbonden zijn aan het werk en de verspreiding van het coronavirus. Zodat maatregelen kunnen worden genomen die risico’s uitsluiten op kantoor. 

Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige en gezonde werkplek. 

De maatregelen die worden genomen om de kans op besmetting zo veel mogelijk te beperken, moeten gedeeld worden met de werknemers. Zo weten werknemers wat ze te doen staat en wat er van ze verwacht wordt. Om de werkgever met het opstellen van maatregelen op weg te helpen, hebben we hier de belangrijkste regels om te hanteren: 

Kastanjelaan 400 9433 1Blijf thuis van werk bij verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts.

Thuis blijven bij... 

Dit is veruit de meest belangrijke maatregel bij mensen met een essentieel beroep die toch op een kantoor moeten werken. Daarnaast ook een maatregel die iedereen in België serieus moet nemen: blijf thuis bij verkoudheid, hoesten, keelpijn en/of koorts. Zo voorkom je dat je personeel eventueel besmet raakt en het hele bedrijf wellicht niet eens meer aan het werk kan.  

Werknemers thuis laten werken

Telewerken is verplicht voor alle niet essentiële diensten. Het is verplicht om werknemers in deze huidige situatie zo veel mogelijk te laten thuiswerken. Bekijk daarom of thuiswerken voor je werknemers mogelijk is. Als dit mogelijk is geef je werknemers hier dan de vrijheid in, maar maak wel goede afspraken. Als werkgever is het belangrijk dat je blijft zorgen voor een goede communicatie onderling. Dit kan al door telefonisch contact of contact via mail. 

 Komende weken zullen naar verwachting steeds meer mensen thuiswerken. Is thuiswerken nieuw voor je of ben je benieuwd hoe je zo productief mogelijk thuis kan werken? Dan hebben wij 10 tips voor het efficiënt thuiswerken en maak je van jouw thuis een prettige thuiswerkplek:

[SkeppButtonClass href="https://skepp.com/be/blog/kantoorruimtetips/10-tips-voor-productief-en-prettig-thuiswerken " title="10 tips om productief thuis te werken" class="skepp-button-md-gold" icon="newspaper" target="_blank"]

Werktijden spreiden 

Een andere oproep is om de werktijden van werknemers zo veel mogelijk te spreiden of zelfs tot een minimum beperken. Zo zijn er minder collega’s op de werkvloer en wordt het contact op de werkvloer tot een minimum beperkt. Als werkgever is het je taak om dit in goed overleg te doen. Wanneer iedereen besluit om op andere tijden te werken, zorgt dan alsnog voor veel contact. Maak een schema voor diverse werkgroepen voor een goede spreiding. Op deze manier is de kans op besmetting een stuk kleiner.  

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 18Laat werknemers zoveel mogelijk werken in individuele kantoren.

Gebruikelijke maatregelen

Om te zorgen voor minder kans op transmissie van het coronavirus op kantoor zullen er directe hygiëne maatregelen ingevoerd moeten worden. Dit zijn de gebruikelijke maatregelen en al bij velen bekend. Toch zetten we ze nog even voor je op een rijtje: 

 • Zorg dat je werknemers regelmatig de handen wassen met water en zeep. Vervolgens de handen af laten drogen met papieren doeken. 

 • Hoesten en niezen doe je in de binnenkant van de elleboog. 

 • Gebruik papieren zakdoeken als je hoest of niest. Gooi deze vervolgens direct weg. 

 • Geen handen schudden.

 • Gebruik desinfectiegel.  

 • Ventileer het kantoor goed. 

Bewaar afstand tussen collega’s

Enkele werkplekken zijn onbezet doordat een deel van de werknemers al vanaf thuis werkt. Hierdoor zijn sommige plekken onbezet. Het is belangrijk om afstand te bewaren tussen werknemers. Zorg dus voor lege werkplekken tussen de werknemers in op kantoor. Een overvol kantoor kan namelijk zorgen voor verdere verspreiding van het coronavirus. Een gepaste afstand is minimaal 1,5 meter tussen de werkplekken van het personeel. 

Stadsplateau 7 WTC Utrecht 11kopie2Houd voldoende afstand tussen de werkplekken in.

Directe hygiëne 

Naast de gebruikelijke maatregelen zijn er ook andere voorzorgsmaatregelen die kunnen worden getroffen om de overdracht van het coronavirus zo veel mogelijk te beperken. Onderstaande maatregelen zijn er om te zorgen dat werknemers over een zo hygiënisch mogelijke werkplek beschikken. Extra maatregelen die je dus zou kunnen treffen zijn: 

 • Poets regelmatig de deurklinken, kranen, lichtknoppen en eigen werkplekken (toetsenbord/muis). 

 • Mensen die hoesten en/of niezen zijn niet welkom op kantoor. Dit is overigens ook een maatregel van de overheid. 

 • Maak gebruik van eigen kantoor items. Denk hierbij aan het gebruik van een eigen pen.

 • Houd gesprekken zo kort mogelijk, dus geen anekdotes of lange verhalen.    

 • Akoestische meubelen beperken het contact en zorgen voor meer isolatie op de werkvloer. Voorzie je kantoor dus van bijvoorbeeld staande schermen

Het is belangrijk dat werknemers hun verantwoordelijkheid nemen.

Sociale hygiëne 

Daarnaast kan er ook met betrekking tot de sociale hygiëne enkele maatregelen worden getroffen. Als hier regels voor op worden gesteld, is er minder gelegenheid voor transmissie van het coronavirus. Hier hebben we ook de belangrijkste maatregelen op een rijtje gezet:

 • Zeg alle onnodige afspraken af totdat het coronavirus onder controle is. 

 • Onderhoud contact met opdrachtgevers het liefst per telefoon, mail of met videobellen. Houdt ze uiteraard op de hoogte, maar samen in één ruimte doorbrengen hoeft niet. 

 • Het is heel vervelend dat de scholen dicht zijn, maar neem geen kinderen mee naar kantoor.

 • Zorg voor een douche in de ochtend, zodat je fris naar kantoor kan.   

Neem verantwoordelijkheid  

Daarnaast is het ook belangrijk dat werknemers verantwoordelijkheid nemen. Het is namelijk van belang dat er momenteel zoveel mogelijk contact met de buitenwereld wordt beperkt. Als iedereen zich hieraan houdt, dan is de kans op verdere besmetting op de werkvloer kleiner. Kortom, flatten de curve. 

Marten Meesweg 25 G Rotterdam 13Meetings worden uitgesteld of veelal met video calls gevoerd.

Houd het nieuws in de gaten 

In dit blog is een samenvatting weergegeven van de huidige maatregelen rondom het coronavrius. De vastgestelde maatregelen kunnen binnen een mum van tijd veranderen. Houd daarom als werkgever vooral het laatste nieuws en de huidige stand van zaken van de overheid in de gaten. Dan kom je niet voor onverwachte verrassingen te staan.  

Tref maatregelen op kantoor! 

We hopen dat je na het lezen van dit blog meteen aan de slag gaat om maatregelen op kantoor te treffen tegen het coronavirus. Denk hierbij dus aan zowel de gebruikelijke maatregelen, directe en sociale hygiëne. Heb je nog vragen over de ideale inrichting om het coronavirus te beperken? Neem dan contact op met onze interieuradviseurs. Zij denken graag met je mee! Belangrijk is dat alle werknemers deze maatregelen hanteren op kantoor zodat er zo min mogelijk kans is op transmissie van het coronavirus.


Neem contact op!   

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure