De voordelen van de laatste proptech trends als huurder van kantoorruimte

  • Door Laura Loohuis
  • maandag 7 mei 2018

Welke invloed hebben de nieuwste proptech trends op jou als huurder van kantoorruimte? Wat zijn de voordelen van een duurzaam kantoorpand? Hoe kun je een rondleiding door een kantoorruimte hebben zonder je plek te verlaten? En wat zijn de voordelen van slimme kantoren? In dit blog geven wij antwoord op al deze vragen, aan de hand van de laatste proptech ontwikkelingen, zoals Virtual Tours en Space as a Service. Wij zetten de laatste proptech trends voor je op een rij en leggen het je uit.


Dit zijn de laatste tech ontwikkelingen binnen de kantorenmarkt

Proptech is een veelvoorkomende term binnen de kantorenmarkt. Simpel gezegd is proptech de implementatie van technologie in de vastgoedmarkt. Het is 'een term die verwijst naar technologische toepassingen die het ontwerpen, bouwen, gebruiken, waarderen, (ver)huren, (ver)kopen en beheren van gebouwen optimaliseren of vernieuwen' (bron: PropTechNL). En zoals de bekende industrieel ontwerper Karim Rashid hieronder zegt, zijn er geen grenzen meer in het huidige digitale tijdperk.

Proptech kantoorruimteDe wijze woorden van de bekende industrieel ontwerper, Karim Rashid.

 

De kantorensector is onderhevig aan verschillende ontwikkelingen. Dit kan voor verwarring zorgen. Waren eerst Artificial Intelligence en the Internet of Things de order van de dag, bieden nu andere trends een nieuw toekomstperspectief, zoals Space as a Service en 3D tours. Alle proptech ontwikkelingen hebben niet alleen invloed op ons als vastgoedbedrijf, maar ook op jou als verhuurder of huurder van kantoorruimte. Hoe dit precies zit lees je in dit blog.

Trend #1 - Een shift in de focus van duurzaamheid in de kantoorruimte: People centraal

Je kent het misschien wel: People Planet Profit. Dit is een term uit de duurzame ontwikkeling die we ook wel de drie P's noemen. Eerst stond Profit (energiereductie) centraal. De laatste jaren is de focus echter verschoven naar Planet (materiaal). Wij voorspellen dat de focus nu zal 'shiften' naar People, met het oog op geluk, gezondheid en gebouw.

  • Geluk - bedrijven waar de mens en geluk centraal staan winnen terrein:

Om voor de nieuwere generaties een aantrekkelijk bedrijf te zijn, is het belangrijk dat je werkt aan duurzame oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. Hiermee stimuleer jij je medewerkers om autonoom en outside-the-box te laten denken en doen.

  • Gezondheid - de gezondheid van de gebruiker van de kantoorruimte:

Vond je eerst nog veelal suikerhoudende dranken en broodjes kroket, vind je nu steeds vaker vegetarische en biologische producten in de bedrijfskantine. Gezondheid is een belangrijk thema geworden de laatste jaren, ook binnen de kantoorruimte. Liften worden door architecten vaker uit het zicht gehaald om beweging te stimuleren. De trap wordt steeds vaker genomen. Ook tijdens of na de lunch een wandeling maken is steeds vaker de orde van de dag.

  • Gebouw - een gezonde werkomgeving in het kantoorpand bieden:

Het gebouw zelf moet vandaag de dag een stimulerende en gezonde werkomgeving bieden, wat kan zorgen voor meer complexiteit. De kantoorgebouwen van nu moeten duurzaam zijn maar ook gericht zijn op het welzijn van de gebruiker van de kantoorruimte.

Van Heuven goedhartlaanEen duurzaam kantoor die de mensen centraal stelt.

Trend #2 Virtueel door de kantoorruimte wandelen zonder je stoel te verlaten

Hoe bezichtig je een kantoorruimte anno 2018? Nou, gewoon vanaf je stoel of comfortabele bank. Want dé trend in de kantorenwereld op dit moment is het vastleggen van de kantoorruimte met een Virtual Tour. Zo bekijk je een kantoorpand via je laptop, tablet of smartphone en loop je er zo door heen. Als verhuurder verhuur jij jouw kantoorunit eenvoudig en snel met een 3D Virtual Tour. En als huurder hoef jij geen 20 rondleidingen in te plannen, maar kun jij al snel zien welk kantoor voor jou geschikt is.

Hoe ziet zo een rondleiding er uit? Bekijk het voorbeeld eens van een van de kantoorruimte aan De Limiet 13-15 in Vianen, die ook nog eens is ingericht met onze Officeplanner in de stijl URBAN. Of bekijk de volgende 3D tour van het kantoorpand aan het Gustav Mahlerplein 2 in Amsterdam Zuidas:

Trend 3# - Space as a Service stelt de gebruiker van de kantoorruimte centraal

Technologie staat niet stil, maar de focus waarmee deze technologie wordt gebruikt binnen de kantoorruimte verandert wel. Space as a service houdt in dat de gebruiker van de kantoorruimte centraal staat. Er is een namelijk grote verschuiving in de perceptie van kantoren. De plek waar je werkt is niet meer een plek waar je moet zijn, maar waar je wilt zijn. De nadruk ligt daarom op beleving, gezondheid, maatschappelijke relevantie en community building. Voor millenials zijn andere waarden meer van belang wanneer zij kiezen om voor een bedrijf te werken. Vroegere generaties vonden criteria zoals salaris erg belangrijk. De generatie van nu kijkt verder.

Moderne kantoorpanden zijn daarom geen typfabrieken meer. De kantoorruimten van nu faciliteren de gebruiker op elk gebied. Er zijn verschillende soorten werkplekken aanwezig. Een plek om te ontspannen, een focus booth, een open coworking space, inspirerende kantoorunits voor werkoverleggen en presentaties.. Bedrijven kiezen voor vormen van flexibele werkruimte als een langetermijnstrategie.

Proptech trends kantorenJij als huurder van kantoorruimte staat centraal bij deze trend.

 

5 grote technologische ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het mogelijk is om flexibel te werken in een kantoorgebouw of thuis:

  1. Je kunt namelijk overal en altijd aan het werk, omdat je altijd verbonden bent met je smartphone of tablet.

  2. Daarnaast zorgt een high-speed internetverbinding er voor dat je op elke plek in de kantoorruimte met je laptop kunt gaan zitten.

  3. Door te werken in de Cloud heb je alles wat je nodig hebt om je taken uit te voeren binnen handbereik.

  4. En vergeet het Internet of Things niet,

  5. of de komst van Artificial Intelligence.

Al deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat de kantoorruimte geen 'plek' meer is, maar een 'service'. Het faciliteert de gebruiker in elk opzicht. Op elke behoefte wordt ingespeeld. Kantoorinrichtingen zijn flexibel, efficiënt, verhogen de productiviteit en proberen te inspireren. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in dit bijzondere pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal in het centrum van Amsterdam.

Trend #4 De kantoorruimte van de toekomst is 'slim' en faciliteert de gebruiker

Vanuit de vorige trend kunnen we direct doorgaan op deze trend van 'slimme gebouwen'. Door de ontwikkeling van Space as a Service zijn verhuurders  niet meer alleen 'rent collectors', maar eerder een verlener van services. En dat verandert alles. Panden en kantoorruimten worden 'slimmer' gemaakt om de aan alle wensen van de gebruiker te voldoen en hier op in te spelen.

De focus van slimme gebouwen ligt bij duurzaamheid en innovatie, maar ook bij het zo goed mogelijk faciliteren van jou op basis van je behoeften. In een slimme kantoorruimte veranderen bakens, mobiele apps en sensoren de manier waarop je werkt. Het kantoorpand weet wanneer en waar je bent, welke temperatuur het in jouw kantoorkamer moet zijn en of een geboekte vergaderzaal daadwerkelijk in gebruik is. Je hebt de keuze uit verschillende werkplekken voor elke taak die je uit moet voeren. Klinkt erg leuk allemaal, maar wat is nou eigenlijk het nut hiervan?

Wibautstraat 131 Amsterdam 15Slimme gebouwen faciliteren de gebruiker op elke mogelijke manier.

1. Verhoging van de productiviteit

Een slimme kantoorruimte draagt bij aan de verhoging van de productiviteit, creativiteit en innovatie. Het verzorgt namelijk een op maat gemaakte ervaring voor de gebruikers van de kantoorruimte. Dit heeft een positieve invloed op hoe er gewerkt wordt. Wanneer veel dingen vanzelf gaan en er minder irritaties ontstaan, kun jij je beter richten op je werk. Sensoren in het kantoorgebouw verzamelen bijvoorbeeld data over bijvoorbeeld de behoeften, beweging en locatie van medewerkers in het kantoorgebouw. Als jij dan jouw kantoorunit betreedt is de verlichting en verwarming perfect naar jouw wensen ingesteld, handig toch?

2. Onderlinge interactie en innovatieve ideeën binnen jouw kantoorruimte

De kantoorruimte van de toekomst bestaat niet alleen uit de laatste technologische snufjes, maar ook uit een slimme kantoorinrichting. Een variatie aan werkplekken zorgt er namelijk voor dat de werknemer de kans krijgen om door het kantoorpand te 'bewegen'. Dit zorgt voor meer interactie met collega's wat onderlinge relaties, innovaties en de creativiteit bevorderen. Een slim kantoorgebouw beschikt dus over een efficiënte en flexibele kantoorinrichting, wat betekent dat de kantoorruimte in alle behoeften voorziet.

Spaklerweg 16C Amsterdam ZuidInnovatieve en creatieve ideeën ontstaan door onderlinge interactie

3. Toptalent aantrekken en behouden

Te midden van toenemende concurrentie voor toptalent spelen kantoorgebouwen een belangrijke rol bij het aantrekken en behouden van topwerknemers. Als bedrijf word je vandaag de dag grondig onderzocht door potentiële medewerkers en klanten. De eerste indruk van jouw kantoorpand speelt daarom een belangrijke rol. Het vermogen van slimme kantoren om een betere ervaring te creëren voor zijn gebruiker door middel van bijvoorbeeld aangepaste verlichting, akoestiek, klimaat of slimmere kamerboeking is van toevoegende waarde voor (potentiële) werknemers.

4. Daling ziekteverzuim in jouw kantoorruimte

Slimme kantoorruimten hebben het vermogen om zich aan te passen aan individuele behoefte. Sensoren in de kantoorruimte kunnen veranderingen in de binnenlucht en waterkwaliteit opsporen die een nadelige invloed kunnen hebben op de prestaties en welzijn van de werknemers en vervolgens zelfstandig het probleem oplossen. Licht- en geluidsniveaus in de kantoorkamers kunnen gecontroleerd en aangepast worden. Ook het plannen van tijdelijke evenementen op verschillende tijdstippen van de dag helpen om mentale ziektes zoals depressies te voorkomen.

'The best way to predict the future, is to create it' - Abraham Lincoln (voormalige president VS)

In het kort: dé proptech trends binnen jouw kantoorruimte

In dit blog hebben wij een aantal proptech trends besproken. De eerste trend komt voort uit de trend van duurzaamheid. Duurzaamheid vandaag de dag is niet meer gefocust op kostenbesparing, maar op 'people'. De mens en het geluk staat centraal binnen de kantoorruimte. Als verhuurder is het belangrijk om een gezonde werkomgeving te bieden voor (toekomstige) huurders.

En hoe laat je jouw bijzondere kantoorpand nu het beste zien? Met een Virtual Tour natuurlijk. Deze trend stelt je in staat om virtueel vanuit elke locatie de kantoorruimte 'door te lopen'. Ideaal wanneer jij een kantoorruimte wilt huren. Want vanuit elke locatie kun jij het kantoorpand bekijken. Dit scheelt je ontzettend veel tijd, want je hoeft geen tientallen rondleidingen in te plannen om jouw ideale kantoor te vinden.

De derde proptech trend is Space as a Service. Een kantoorruimte is niet alleen een plek, maar een service. Een werkplek die aan elke wens en behoefte voldoet. Flexibel, efficiënt en inspirerend. Dat zijn de kantoorruimten van de toekomst. Hierdoor komen we direct bij de laatste trend uit. Om de kantoorgebruiker zoveel mogelijk en zo goed mogelijk te faciliteren worden kantoorpanden steeds slimmer gemaakt. De kantoorruimte heeft verschillende sensoren waardoor jij je als onderneming alleen nog maar bezig hoeft te houden met jouw core business. De kantoorruimte past zich automatisch aan jou aan, wat wil je nog meer?

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure