SKEPP tech | Kantoorruimte huren? Regel het allemaal via chatbots!

  • Door Marije Lammerink
  • woensdag 17 mei 2017

Een vlucht boeken, op de hoogte blijven van het laatste nieuws of een pizza bestellen? Chatbots maken het allemaal mogelijk. Of ze ook een belangrijke rol gaan spelen in de vastgoedwereld? Wij denken van wel! Wat dacht je van bezichtigingen inplannen, vragen beantwoorden en mensen daadwerkelijk kantoorruimtes laten huren. Een ding is zeker: de steeds slimmer wordende chatbots werken grote veranderingen bij bedrijven in de hand. 


Chatbots: de marketingtrend van 2017

In een vorige editie van 'SKEPP tech' zagen we al hoe door technologische ontwikkelingen als Augumented Reality, Virtual Reality en 3D printers de kantorenmarkt volledig wordt opgeschud. Maar ook chatbots zijn tegenwoordig aan een opmars bezig. Ondanks dat chatbots nog altijd in de kinderschoenen staan, blijkt uit onderzoek van Business Insider dat een groot deel van de bedrijfsleiders in de VS verwacht dat chatbots in de toekomst een cruciaal onderdeel vormen van de klantbeleving (sales, marketing en klantenservice). 

Benieuwd naar wat chatbots precies zijn en wat ze ons de komende jaren opleveren? Bekijk dan de video hieronder: 

Artificial intelligence: de grootste ontwikkeling van chatbots

Voor wie denkt dat chatbots iets zijn van de laatste jaren heeft het mis. In feite bestaan ze al decennia lang. Ken je bijvoorbeeld Clippy nog? De digitale assistent van Word, die in 1996 werd gelanceerd. Of klinkt 'Ik ben Chatman, supersnel met MSN' je misschien nog bekend in de oren? Het account van Hi/KPN dat je op MSN kon toevoegen en met wie je over van alles praatte.

Wat dit met marketing te maken heeft en waarom juist nu chatbots weer helemaal hip zijn? Dit heeft vooral te maken door de snelle groei en ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, oftewel artificial intelligence (AI). Waar vroeger een chatbot functioneerde op basis van een set regels, is tegenwoordig alle aandacht gefocust op de combinatie met AI. Niet voor niets dat grote tech-bedrijven als Facebook, Apple en Google hierin al miljoenen investeerden.

Door middel van AI geeft een chatbot niet alleen antwoorden op jouw vragen, het leert daadwerkelijk van de gesprekken en wordt intelligenter. Dusdanig slim dat chatbots in staat zijn om voor de consument opdrachten uit te voeren of vragen te beantwoorden. Nederlandse bedrijven als de NOS en Eneco zijn hiermee al aan het experimenteren geslagen. Maar ook in Belgë gebruik Bol.com deze chatbots al.

eneco en nos chatbotDe chatbots van Eneco en de NOS (Fotobron: iCulture en Qdraw)

Een disruptieve dimensie in de marketingwereld: conversational interfaces

De steeds slimmer wordende chatbots bieden meer en meer kansen voor bedrijven. De chathype begint pas echt nadat Facebook in 2016 haar eigen botplatform aankondigt. Facebook maakt het hiermee voor bedrijven mogelijk om een eigen chatbot te bouwen in het Messenger domein. Een slimme zet van Facebook!

Consumenten downloaden tegenwoordig namelijk steeds minder verschillende apps, dat terwijl chatsapps als Whatsapp, Facebook Messenger en Snapchat razendpopulair zijn, zo is te lezen in een artikel van AG Connect. Deze verschuiving maakt dat er een behoefte is aan een nieuwe interface: de conversational interface. De nieuwe generatie chatbots spelen hier op in. De toekomst voorspelt dat we door middel van AI over een paar jaar net zo makkelijk met onze vrienden praten als met chatbots.

Ondanks dat de echte doorbraak van chatbots nog op zich laat wachten, zetten bedrijven ze langzamerhand steeds vaker in als een gedigitaliseerde vorm van klantenservice. In Nederland heeft KLM met haar virtuele assistent de primeur te pakken. KLM is de eerste luchtvaartmaatschappij waar klanten via Facebook Messenger informatie krijgen en vragen kunnen stellen.  

Bekijk hieronder hoe KLM een chatbot inzet voor optimale klantbeleving.

De grootste voordelen van chatbots

Chatbots bieden nieuwe mogelijkheden om klanten te ondersteunen en te helpen bij het maken van beslissingen. Het grootste voordeel van chatbots ten opzichte van menselijke klantenservice? De 24/7 bereikbaarheid! Chatbots geven op ieder moment van de dag direct antwoord op jouw vragen. Daarnaast zijn chatbots, in vergelijking met een afdeling vol klantenservicemedewerkers, stukken goedkoper. 

Naast een verlaging van de responstijd en de kosten, heeft het inzetten van chatbots nog een groot voordeel! Je kent het vast: urenlang aan de telefoon hangen om eindelijk doorverbonden te worden met de juiste medewerker om vervolgens ook nog eens af te wachten of diegene jouw vraag kan beantwoorden. In plaats van dat mensen zelf moeten zoeken op de juiste trefwoorden, begrijpt een chatbot op basis van het gesprek precies waar jij naar op zoek bent.

Gemak, personalisatie en ondersteuning: de kernbegrippen waarmee chatbots in staat zijn de klantenservice te optimaliseren. Hoewel er in werkelijkheid nog geen klantenservice volledig is vervangen door een chatbot, maken er al wel bedrijven voorzichtige eerste stappen. Zo heeft de Zweedse bank SEB chatbot 'Amelia' geïntegreerd in haar klantenservice. 

Benieuwd waartoe chatbot 'Amelia' allemaal in staat is? Bekijk dan de video hieronder: 

Kantoorruimte huren? "Hey SKEPP bot"

Het belang van chatbots in de vastgoedwereld? Wat dacht je van een geautomatiseerd boekingssysteem. Een systeem waarin de chatbot zoekt naar bijvoorbeeld een geschikte kantoorruimte in Antwerpen op basis van zoekwoorden. Onmogelijk? Wij denken van niet! In de reisbranche heeft het grootste online reisbureau Expedia haar chatbot voor het boeken van hotels al gelanceerd. Op basis van jouw zoekopdracht stelt de chatbot een lijstje met geschikte hotels samen. Zit jouw perfecte hotel hier tussen? Dan boek je deze direct via hetzelfde chatsysteem.  

Benieuwd naar hoe chatbots zich verder ontwikkelen in de vastgoedwereld? Houd de website van SKEPP dan goed in de gaten. Wie weet word jij binnenkort niet meer geholpen door onze geliefde kantoorexperts, maar regel je alles zelf via onze SKEPP bot.. Klinkt best leuk toch?  

expediaEen hotel boeken bij Expedia? Dat kan gemakkelijk via de chatbot!

Lees ook: SKEPP tech | Zo gaan we solliciteren over 5 jaar

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure