Zo verandert kunstmatige intelligentie de wereld om ons heen
- maandag 19 juni 2017
In deze editie van 'SKEPP tech' besteden we aandacht aan kunstmatige intelligentie, oftewel Artificial Intelligence (AI). De definitie van de term is ietwat lastig te formuleren, maar het komt erop neer dat het de intelligentie is waarmee apparaten, machines en software zelfstandig problemen oplossen. Het neemt dus eigenlijk het denkvermogen van de mens over.
In voorgaande edities van deze rubriek hebben we al aandacht besteedt aan chatbots, de innovatieve manier van het screenen van sollicitaties, de Augmented Age, Augmented Reality en Virtual Reality. Allemaal innovaties die tot stand komen door AI. Een mooie aanleiding om in dit blog eens in te zoomen op AI, de mogelijkheden en bedreigingen ervan en de toekomstverwachtingen. Ben jij klaar voor een toekomst waarin AI een grote rol speelt? Zie jij het bijvoorbeeld al voor je dat een robot rondloopt in jouw kantoorruimte?

Google investeert fors in AI met meerdere nieuwe tools
Google is een van de bedrijven die miljoenen investeert in AI. De nieuwe tool Google Lens kan bijvoorbeeld bloemen of het wachtwoord van de router identificeren. Hoe dit tot stand komt? Doordat AI wordt ingezet via de camera van de smartphone om beelden te herkennen. Deze tool is geïntegreerd in Google Assistant en Google Photos. Dit is niet het enige waarmee Google inspeelt op AI, want Google Home wordt uitgerold in meerdere landen. Een slimme luidspreker, waarmee je ook kunt bellen en muziek luisteren. Bovendien heeft Google met Worldsense een VR platform, blijkt uit een artikel van Emerce.
Niet alleen Google investeert, ook multinationals als Apple, Tesla, Facebook, IBM, Microsoft, Mercedes, Philips en Amazon trekken de knip. Bovendien zette de Saoedische overheid samen met de Japanse Softbank een fonds, genaamd SoftBank Vision Fund, van bijna 100 miljard op om te investeren in bijvoorbeeld robots en AI, meldt Sprout. Volgens Reuters is dit het grootste private investeringsfonds ter wereld. Multinationals zien het volledig zitten en de investeringen volgen in rap tempo... AI heeft de toekomst!

AI imiteert het denkvermogen van mens, herkent beelden en leert zichzelf om beter te worden
Zoals net al aangegeven, AI imiteert het denkvermogen van mensen. De apparaten reageren op impulsen of data uit de omgeving. Op basis hiervan neemt het zelfstandig beslissingen. De apparaten voeren de taken onbewust uit, het gaat via algoritmes en het herkennen van bepaalde patronen, is te lezen op Mediawijsheid.
Voordelen? AI herkent beelden en patronen, zelfsturende systemen, spraak, lopende robots, vertaalmachines en vraag-antwoordsystemen. In tegenstelling tot computerprogramma's, ontdekt AI zelfstandig verbanden tussen gegevens en het leert zichzelf om daarin beter te worden. Efficiëntie!
In NIeuwsuur op NPO 2 werd ook aandacht besteedt aan de mogelijkheden, de gevolgen en de gevaren van AI. Bekijk het item hieronder.
Virtuele karakters in games, robots in fabrieken en zelfrijdende auto's
Philips ziet ook de voordelen van AI, het investeert in het systeem Illumeo. Dit moet radiologen helpen informatie te verwerken uit röntgenfoto's, medische scans, patiëntendossiers en notities. Het wordt op deze manier voor artsen gemakkelijker om complexe informatie te interpreteren. De zorg is een van de voorlopers van deze innovatie. "In de zorg werken veel bedrijven aan toepassingen", bevestigt Tim Salimans, onderzoeker bij de Amerikaanse stichting OpenAI, tegenover NRC.
Keith Block, operationeel directeur van het Amerikaanse techbedrijf Salesforce, legt in hetzelfde artikel uit dat Salesforce de computer Einstein lanceerde, waar apps op te vinden zijn voor verkoop en marketing. "Neem het bepalen van de beste volgorde waarin servicemedewerkers klanten helpen." Ook MT besteedt in een artikel aandacht aan Einstein. De computer komt tot conclusies en eventuele aanbevelingen aan de hand van data, prestaties uit het verleden en toekomstvoorspellingen. Ook weersverwachtingen, groeiprognoses en berichten uit kranten analyseert Einstein om conclusies te trekken.
Mediawijsheid somt ook nog enkele praktijkvoorbeelden van AI op: virtuele karakters in games, automatische autobesturing, robots in fabrieken en apps op smartphones als Siri en Facebook Messenger. En wellicht het meest innovatief: zelfrijdende auto's, waarmee bijvoorbeeld Tesla en Mercedes experimenteren.
Pas op! AI heeft niet alleen maar voordelen, het brengt ook gevaren met zich mee
Allemaal leuk en aardig die vernieuwingen, maar er kleven ook nadelen aan. Dit wordt in bovenstaande video ook aangehaald door Mols. Want een consequentie van AI is banenverlies. AI neemt bijvoorbeeld taken van servicemedewerkers over, die komen beetje bij beetje op straat te staan. In het verleden namen machines de banen van de arbeidersklasse al over, nu zijn ook de banen van de middenklasse een 'prooi' voor machines. Erg vervelend, afscheid nemen van gewaardeerde collega's op kantoor.
"Daarover klagen is hetzelfde als klagen dat antibiotica de banen van grafdelvers overbodig maakt", schets Garri Kasparov, wereldkampioen schaken, de situatie. Hij ondervindt ook hinder van de innovaties, zo verloor hij een wedstrijd van een door IBM ontwikkeld computerprogramma, is te lezen in een artikel van de Volkskrant. Het typeert de verregaande ontwikkeling van AI, kennelijk kan een computerprogramma het denkwerk in een denksport als schaken vervangen. Anders verslaat het niet de wereldkampioen schaken...
Al in 2015 waarschuwt Future of Life-instituut in een open brief voor de potentiële gevaren van AI. Er moet gedacht worden aan manieren om de systemen in toom te houden, dat de systemen doen wat we als mensen willen. Het zal bijvoorbeeld problemen opleveren als het systeem geherprogrammeerd of gedeactiveerd moet worden. Ingrijpen door menselijke hand is belangrijk, citeren we uit een artikel van NU.nl. Onder meer experts als Elon Musk, CEO van Tesla, en Stephen Hawking, Director of research at the Department of Applied Mathematics and Theoretical Physics in Cambridge, ondertekenden de open brief.
Er zijn zelfs studies voor AI, bijvoorbeeld aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Bekijk hieronder in de video wat de bachelor Kunstmatige Intelligentie inhoudt.
De toekomst: festivals zonder dj's maar met computers
Het is een feit: AI heeft een vlucht genomen en is nog steeds volop in ontwikkeling. Er zijn al jaren universitaire opleidingen die toespelen op deze innovatie, zoals te zien is in bovenstaande video. Op de website van de UvA is niet voor niets te lezen dat de kans op een innovatieve baan groot is. Weet je niet wat je moet studeren, heb je affiniteit met dit soort innovaties en wil je baanzekerheid, dan lijkt dit een zeer geschikte optie.
Neem de muziekindustrie, daar verwacht men veel verwacht van AI. Meindert Kennis van dancelabel en YouTube-gigant Spinnin' Records voorspelt in een artikel van Sprout dat wellicht geen dj's maar computers zorgen voor de muziek op festivals in de toekomst. Computers zouden automatische muziek creëren die aansluit bij de stemming van het publiek. Het lijkt nu misschien wat onlogisch, maar wie geloofde pak 'm beet 10 jaar geleden in Virtual Reality en Augmented Reality? Er zijn vele voordelen, ook enkele nadelen maar hoe dan ook, AI verandert de wereld om ons heen drastisch...