Vaak gebruikte termen binnen de Kantorenmarkt

 • By Joost Lansink
 • thursday July 19th 2018
 • 10

Je bent op zoek naar een kantoor, of je wilt gewoon meer weten over de Nederlandse kantorenmarkt? Het is handig om de basis vastgoedtermen onder de knie te hebben.


Immers elk vakgebied heeft haar eigen vakjargon, en is het voor jou essentieel dit vakjargon te begrijpen. Veel leesplezier en succes met jouw ontdekkingsreis!

Typen Kantoorruimten binnen de Nederlandse Kantorenmarkt

(1) Wat is een werkplek?

Wanneer je op zoek bent naar een plek om te werken voor 1 persoon kom je met diverse kantoortypen in aanraking. Vaak gebruikte termen zijn een werkplek of flexplek. Maar ook een desk of bureau zijn typen die regelmatig worden gecommuniceerd.

Een werkplek, wordt gezien als een werkplek in een open kantoorruimte (ook wel kantoortuin / co-working space genoemd). Je hebt een eigen werkplek aan een bureau of desk. Je bent altijd verzekerd van deze eigen plek, het is immers jouw plek!

co-workingspace in amsterdam

Een afgeschermde werkplek in de open kantoortuin

(2) Wat is een flexplek of flexwerkplek?

Het verschil met een flexplek zit met name in 'zekerheid'. Bij een werkplek heb je de zekerheid dat deze altijd beschikbaar is voor jou. Een flexplek, is een plek in de open ruimte waar ook andere flexwerkers gebruik van mogen maken. Het is niet jouw 'dedicated' werkplek.

(3) Wat is een kantoortuin?

Een open ruimte waarin je samen met collega-ondernemers werkt. Een kantoortuin kan zowel flexplekken als werkplekken bieden. Het is goed om hier naar te vragen bij de verhuurder. Wat ons betreft begin je gewoon met werken in de kantoortuin, dan merk je vanzelf of je op een flexplek of werkplek werkt ;-).

(4) Wat is een co-working space?

Een synoniem voor de kantoortuin. Een co-working space wordt wel vaak als 'hipper' gezien. Je kunt er dus eerder creatieve en innoverende bedrijven verwachten. Echter, dat hoeft niet zo te zijn.

co working space amsterdam

Een hippe co-working space in het centrum van Amsterdam

(5) Wat is een kantoorkamer?

Een kantoorkamer is een afgesloten kantoorruimte, vaak is deze ruimte geschikt voor 2 tot 10 personen. Natuurlijk zijn er ook grotere kantoorkamers waar je uiteindelijk met 15 of 20 personen zit te werken. Eigenlijk noemen we het dan alweer een kantoorruimte op maat, dat betekent ook wel een grotere kantoorruimte. Het is immers niet zo, dat een kantoorkamer niet op maat is voor jouw bedrijf.

(6) Wat is een kantoorunit?

Hetzelfde als een kantoorkamer. De ene verhuurder spreekt van 'kantoorkamers' de andere is gewend om het 'kantoorunits' te noemen.

(7) Wat is een kantoorruimte op maat?

Een kantoorruimte op maat is een grotere kantoorruimte voor MKB-bedrijven of multinationals. Binnen SKEPP spreken we van een kantoorruimte op maat wanneer de ruimte groter is dan 100 m2.

Een kantoorruimte op maat kan dus 100 m2 zijn, maar ook een gehele vloer van 750 m2 of zelfs een eigen kantoorpand van 4000 m2.

Uiteenlopende manieren om de Huurprijs te Communiceren

(1) Een huurprijs per m2 per jaar

Kantoorruimten op maat worden vaak gecommuniceerd in een huurprijs per vierkante meter per jaar. Prijzen in de Nederlandse kantorenmarkt liggen vaak tussen de €80,- en €300,- per m2 per jaar. Daarbovenop komen de servicekosten, deze worden hierna toegelicht.

(2) Servicekosten (behorend bij een huurprijs per m2 p.j.)

Bovenop de kale huurprijs, of de huurprijs per m2 per jaar komen de servicekosten. In de servicekosten zitten altijd de kosten voor Gas, Water en Elektriciteit.

Daarbij kan het zijn dat ook de kosten voor afvalstoffenheffing, telefonie en internet en schoonmaak in de servicekosten verwerkt zijn. Echter, kijk dit goed na in het huurvoorstel, daarin staan deze kosten altijd expliciet beschreven. Indien de kosten niet beschreven staan, vraag er dan naar bij de verhuurder en laat deze opnemen in het huurcontract.

(3) Een all-in huurprijs

Deze huurprijs wordt vaak toegepast voor het huren van een werkplek, flexplek, kantoorkamer of kantoorunit. Een all-in huurprijs omvat de huur van een plek of ruimte, gas/water/elektriciteit, de afvalstoffenheffing en schoonmaak.

Het kan ook voorkomen dat zelfs de kosten voor het gebruik van vergaderruimten, internet, telefonie, parkeerruimte en lunch bij de prijs inbegrepen zit. Ook hiervoor geldt, bekijk het huurvoorstel dat je hebt ontvangen van de verhuurder.

koffie op kantoor gratis

Betaal je voor de koffie of zit dit bij in je huurprijs?

kantoor huur inclusief lunch

En zit de lunch in de huurprijs verwerkt?

welke services ontvangt u op kantoor

Welke services ontvang jij op kantoor? En wat heb je nodig?

(4) Huurprijs per werkplek per maand

Wil je een werkplek huren? Dan zul je een prijs per werkplek per maand gaan betalen. Vaak is dit een all-in huurprijs maar kijk dit voor de zekerheid na in het huurvoorstel van de verhuurder gericht aan jou.

(5) Maandelijkse huurprijs kantoorkamer / kantoorunit

Dit betreft een vast maandelijks bedrag zoals overeengekomen in het huurcontract. Je kunt alleen in een kantoorkamer van 50 m2 zitten, maar ook met 8 personen. Die keuze maak je uiteraard zelf. Ook dit betreft vaak een all-in huurprijs. En ook hier geldt, kijk dit even na in het huurvoorstel of in het huurcontract.

Het kan echter ook zo zijn dat je een prijs per werkplek per maand betaalt, in dat geval maakt het wel degelijk uit met hoeveel personen je in een kantoorkamer / unit werkt. De kantoorkamer wordt duurder naarmate je met meer mensen in deze ruimte werkt.

Verhuurders hanteren diverse Huurtermijnen

(1) Een flexibele huurtermijn voor kantoorruimte

Wat is een flexibele huurtermijn? Wat voor de één flexibel is, is voor jou eigenlijk helemaal niet flexibel. Wat ziet SKEPP dan als flexibel? Wij zien een huurtermijn van 3 maanden als erg flexibel.

Want waarom zou je korter gaan huren op een plek? Je betaalt een veel hogere huurprijs en gaat normaliter niet binnen 3 maanden alweer op zoek naar een andere werkplek / kantoorruimte.

(2) De meest voordelige huurtermijn

Hoe langer je besluit te huren, hoe meer korting je zult ontvangen op de huurprijs. Logisch, want je verbindt je langere tijd aan één verhuurder. Dat vind een verhuurder uiteraard prettig en dus is de verhuurder bereid om de huurprijs te laten zakken.

Een huurtermijn van 5 jaar is het meest voordelig. Ook huurtermijnen van 2 of 3 jaar bieden je een gunstige huurprijs.

(3) De slimste huurtermijn

Er zit een zeker spanningsveld tussen de lengte van je huurcontract en de hoogte van de huurprijs. Hoe langer je huurt, des te lager je huurprijs. Echter je hebt ook minder flexibiliteit.

Aan de andere kant, hoe flexibeler de huurtermijn des te hoger de huurprijs. En je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Volgens SKEPP is een huurtermijn van 1 jaar een optimale huurtermijn. Je hebt namelijk alsnog flexibiliteit en je ontvangt een veel voordeliger huurprijs dan wanneer je 3 of 6 maanden besluit te huren.

De belangrijkste Spelers binnen de Kantorenmarkt

(1) De huurkandidaat

Dit behoeft natuurlijk geen toelichting. Hoewel online-makelaars (hierna toegelicht), het ook vaak over een lead hebben. Hopelijk vind je dit niet onpersoonlijk, we lichten hier alleen maar vakjargon toe :-).

(2) Een online makelaar / online broker

SKEPP is een voorbeeld van een online makelaar. Een online makelaar brengt jouw eisen&wensen t.a.v. kantoorruimte in kaart en gaat op zoek naar meerdere kantoren die hierop aansluiten.

Een online makelaar zoals SKEPP doet dat altijd gratis en vrijblijvend. Waarom? Online makelaars werken voor institutionele beleggers, particuliere verhuurders en kantoorbelevingsconcepten (allen hierna toegelicht) en worden dus ook door hen betaalt.

(3) Een bedrijfsmakelaar

Dit zijn de traditionele makelaars in Nederland. Waar een online makelaar vaak op basis van jouw eisen en wensen te werk gaat, kun je bij een bedrijfsmakelaar vaak alleen interesse tonen in een specifiek kantoor. Ook kunnen hier aanhuur-kosten aan verbonden zijn.

(4) Institutionele beleggers

Dit zijn fondsen en bedrijven die vanwege de aard van hun branche, geld willen beleggen in kantorenvastgoed. Zij zijn er op gericht om een bepaalde ROI (Return on Investment) te behalen. Vaak hebben deze bedrijven veel kennis van de markt, ontvang je van hen een marktconforme huurprijs en zijn de huurcontracten goed geregeld.

(5) Particuliere verhuurders

Deze verhuurders hebben één of enkele eigen kantoorpanden en verhuren deze zelf. Particuliere verhuurders hebben vaak een grote mate in flexibiliteit omdat zij geen aandeelhouders structuur hebben. Ook werken zij niet met vastgoedfondsen / portfolio's die zij willen verkopen.

(6) Kantoorbelevingsconcepten

Dit zijn bedrijfsverzamelgebouwen of business centers waar ook andere bedrijven huren. Het kan een groot voordeel zijn om te ondernemen in een kantoorbelevingsconcept, aangezien je bedrijf direct met andere bedrijven in aanraking komt. Wellicht zijn dit zelfs je potentiële klanten!

Een kantoorbelevingsconcept is vaak opgehangen aan een bepaald thema. Hieronder enkele voorbeelden:

Overige belangrijke termen in de kantorenmarkt

(1) Incentives

Verhuurders geven je niet graag korting op de huurprijs. Ze geven je liever een incentive, kortom een andere 'prikkel voor jou' om toch voor het kantoor van de verhuurder te kiezen. De reden dat zij dat doen, heeft te maken met de financiële waardering van kantoorpanden.

Incentives die vaak worden gegeven door een verhuurder van kantoorruimte zijn:

 • Eén maand huurvrij op basis van een huurtermijn van 12 maanden;
 • Eén of enkele parkeerplekken op basis van een huurtermijn van 12 maanden;
 • Gratis gebruik van vergaderruimte, of de mogelijkheid om enkele keren per maand gratis te mogen vergaderen;
 • Het plaatsen van een extra wand op basis van een huurtermijn van 12 maanden tot 24 maanden;
 • Een compleet nieuw interieur op basis van een huurtermijn van 3 tot 5 jaar.

Let op (!) Dit zijn niet voor niets incentives. Het hangt natuurlijk van jouw skills af, wat je weet te bewerkstelligen. Anderzijds, moet het voor een verhuurder natuurlijk wel financieel dragelijk zijn. Lees hier meer over succesvol onderhandelen.

(2) De waarborgsom

In het huurcontract is bijna altijd een waarborgsom opgenomen. Afhankelijk van de lengte van het huurcontract kan de waarborgsom 1, 2 of 3 maanden huur omvatten. Voor de verhuurder geeft dit zekerheid omtrent de liquiditeit van je bedrijf.

(3) Turn-key oplevering van kantoorruimte

Jouw te huren kantoorruimte of werkplek wordt turn-key opgeleverd. Kortom, je draait de sleutel om en je begint lekker met werken!

(4) Courtage / Fee

Een online makelaar (bijvoorbeeld SKEPP) krijgt een vergoeding vanuit de verhuurder wanneer jij kantoorruimte gaat huren via de online makelaar. Zo houden we onze service gratis.

Aan de andere kant hebben we ook een gemeenschappelijk belang, namelijk gave kantoorruimte vinden voor jou! Jij vindt dan namelijk het ideale kantoor tegen de beste huurprijs en wij krijgen hiervoor een vergoeding vanuit de verhuurder.

(5) Provada

Een jaarlijks ontmoetingspunt van de vastgoedbranche is de PROVADA. Deze vindt traditioneel plaats in de Amsterdam RAI.

Tijdens de driedaagse PROVADA ontmoeten ontwikkelaars, beleggers, consultants, retailers, financiers, woningcorporaties, eindgebruikers en gemeenten elkaar om samen ideeën, visies en kennis uit te wisselen.

(6) SKEPP pitch

Hét jaarlijkse vastgoedevenement voor huurders en verhuurders. Lees hier meer over de SKEPP pitch.

skepp pitch 2016

De SKEPP pitch dit jaar in Amsterdam - Infinity gebouw

Lees ook deze gerelateerde blogs:

Een deugdelijk huurcontract voor kantoorruimte

Zoek je kantoorruimte? Volg dan dit stappenplan!

Succesvol onderhandelen over kantoorruimte

Can I help you?

Thijs
Real estate agent


Why SKEPP?

 • No obligations
 • A response within the hour
 • Customer rating 9.2/10

Download our magazine: Offline

In our magazine you'll find tips, amazing offices, latest furnishing trends and the most unique offices in Holland. Get some inspiration!