BTW-heffing op je kantoor te huur?

  • Door Lynn Mikolajczak
  • donderdag 30 augustus 2018

Als ondernemer ben je vertrouwd met het principe van BTW. Wanneer je beslist om kantoren te huur aan te bieden, is er sprake van een onroerende verhuur. Onroerende verhuur is in België ondertussen optioneel onderworpen aan BTW. In deze blog vertellen we je meer over de huidige regeling in België bij een kantoor te huur en over de nieuwe wet die op 1 januari 2019 in werking is getreden.


In Nederland is het ook mogelijk om je er voor te opteren om kantoren te verhuren met BTW. Hoe het precies in Nederland geregeld is, lees je in de whitepaper "Zo profiteer je van btw belaste huur op kantoorruimte". Download deze via de volgende button:


Download hier de gratis whitepaper!

Hoe is het in België geregeld?

In België op zoek naar een kantoor om te huren? In België geldt het principe dat de verhuur van onroerende goederen vrijgesteld is van BTW (art. 44 §3, 2° W.BTW.), met enkele uitzonderingen niet meegerekend. Er wordt met andere woorden geen belasting gerekend over de huurprijs van een kantoorruimte. Dit heeft enerzijds het voordeel dat er geen BTW betaald moet worden maar anderzijds het nadeel van het verlies van het recht op aftrek. Het verlies van het recht op aftrek is vaak de reden waarom huurders wél BTW willen betalen het het kantoor dat ze huren.

In België is verhuur met BTW nu wel mogelijk. De ministerraad keurde op 30 maart 2018 een voorontwerp goed waarin de optie tot verhuur met BTW werd opgenomen. En de wet van het optioneel stelsel btw op onroerende verhuur werd op 25 oktober 2018 gepubliceerd in het Staatsblad. Deze wet ging in op 1 januari 2019.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 creatieve werkruimte huren meeuwenlaan wielewaal 43906Huur jij binnenkort een kantoor met BTW-heffing?

Wat zijn de voordelen van BTW-heffing voor de huurder en verhuurder?

In eerste instantie denk je als huurder van een kantoor te huur dat het jou meer gaat kosten wanneer er BTW wordt geheven op de huurprijs van kantoorruimtes. Toch zijn er voordelen gekoppeld aan een BTW-heffing op een kantoor te huur voor zowel de verhuurder als de huurder.

Als verhuurder van een kantoor heb je echter verschillende kosten gemaakt alvorens je tot verhuur van kantoorruimtes kon overgaan. Zo heb je het pand moeten aankopen, oprichten, renoveren, enzovoorts. Op die kosten heb je BTW, de zogenaamde input BTW, moeten betalen aangezien dat geen handelingen vrijgesteld van BTW zijn. Per 1 januari 2019 is het wel mogelijk om optioneel BTW te heffen op de verhuur, mits het pand aan de gestelde voorwaarden voldoet.

Als verhuurder van kantoren stel je daarentegen wel een handeling vrijgesteld van BTW. Daardoor kun je de input BTW niet in aftrek nemen als voorbelasting. Wanneer de verhuur van kantoorruimtes wel zou worden onderworpen aan een BTW-heffing, een output BTW, kun je de input BTW in aftrek nemen, de output BTW daardoor verlagen en moet je minder doorstorten naar de schatkist.

Ook als huurder heb je voordelen wanneer je een kantoor kunt huren inclusief BTW. Als ondernemer is een kantoor huren voor jou een kost. De BTW over de huurprijs van een kantoorruimte wordt dus voor jou input BTW dat in vermindering kan worden gebracht met de BTW die je aanrekent op de diensten of goederen die je aan jouw klanten verstrekt. Zo moet ook jij bij het huren van een kantoor minder BTW doorstorten aan de schatkist.

kantoorruimte demmersweg hengeloHuren met of zonder BTW, ga er even voor zitten!

Een kantoor huren met BTW vanaf 1 januari 2019

Op 30 maart 2018 werd er door de ministerraad een voorontwerp goedgekeurd dat het mogelijk maakt om binnenkort een kantoor te huren met BTW. Deze is ondertussen als wet verschenen in het Belgisch Staatsblad op 25 oktober 2019.

Voorwaarden voor een kantoor te huur met BTW

Wanneer je als verhuurder de optie tot verhuur van een gebouw met BTW wilt uitoefenen, moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan:

  • Het gaat om de verhuur (van een gedeelte) van een gebouw , zoals een kantoor te huur, inclusief bijhorend terrein indien dit wordt meeverhuurd.

Delen van gebouwen kunnen afzonderlijk met btw worden verhuurd indien ze zelfstandig verhuurd en gebruikt kunnen worden.

  • Het is een nieuw gebouw of vernieuwbouw
  • De huurder is een (vrijgestelde) BTW-plichtige.
  • Het goed mag uitsluitend worden gebruikt voor economische activiteiten
  • Enkel met betrekking tot de BTW opeisbaar vanaf 1 oktober 2018

De optie om de verhuur aan BTW te onderwerpen moet vervolgens uitgeoefend worden door de verhuurder en huurder gezamenlijk. De optie zal dan gelden voor de gehele duur van de huurovereenkomst. Bij het afsluiten van een nieuwe huurovereenkomst of een verlenging van de bestaande huurovereenkomst met betrekking tot een kantoor, zal de optie dus opnieuw uitgeoefend moeten worden.

Wat met een kantoor huren voor een korte termijn?

Wanneer je een kantoorruimte huurt voor een periode van maximum 6 maanden, geldt er een andere regeling. In dat geval primeert de verplichte onderwerping aan BTW van kortdurende verhuur op de optie tot verhuring van gebouwen met BTW.  Er moet met andere woorden niet geopteerd worden om de verhuur van een kantoor voor een korte termijn te onderwerpen aan de BTW. Automatisch zal je te huur staande kantoor onderworpen worden aan de BTW. Je hoeft er zelf als huurder en verhuurder dus niks voor te doen.

WatermarkedImageW3siZGVzdHJveWVkIjpmYWxzZSwiY2xhc3MiOiJJbWFnZSJ9LCIyIiwiMjAiXQ FillWyIxMDI0IiwiNzY4Il0 goedkope flexplekken meeuwenlaan wielewaal 43917Een kantoor kun je ook huren voor een kortere termijn.

Een kantoor te huur met BTW vanaf 1 januari 2019!

De nieuwe regeling is vanaf 1 januari 2019 in werking getreden. Vanaf dan kan jij ook een kantoorruimte verhuren of een kantoor huren inclusief BTW.

Natuurlijk houden we je bij SKEPP op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen. Heb je ondertussen nog vragen? Contacteer dan zeker een van onze kantoorexperts. Zij staan je met raad en daad bij in de zoektocht naar jouw ideale kantoor om te huren en helpen je met alle zaken waardoor jij zorgeloos een huurcontract kunt aangegaan voor jouw perfecte kantoor te huur.


Neem contact op! 

Kantoorinrichting met Officeplanner

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting of zoek je enkel wat meubilair voor je kantoor? Ga dan voor Officeplanner! Je richt zelf virtueel je droomkantoor in of vraagt een persoonlijk inrichtingsvoorstel aan door onze Personal Designer. Daarnaast kun je ook direct meubilair bestellen in de webshop. Meer weten over de mogelijkheden van Officeplanner? Download dan gratis de brochure, lees meer over de ongekende flexibiliteit van Officeplanner en wie weet heb jij binnen no-time jouw droominrichting!

Download brochure