Zoveel vierkante meter kantoorruimte heb je nodig per persoon

 • Door Joost Lansink
 • dinsdag 21 november 2017
 • 10

Jij hebt de taak op je genomen om kantoorruimte te zoeken voor jouw bedrijf. In je zoektocht houd je dan met diverse factoren rekening. Te beginnen met de locatie en de uitstraling van je nieuwe kantoor. Daarnaast ga je als echte ‘Hollander’ natuurlijk ook voor de laagste huurprijs! Maar je wilt ook het juiste formaat kantoor kiezen. Want hoeveel vierkante meter kantoorruimte heb je nou eigenlijk nodig?


Na het lezen van deze blog maak jij de perfecte match tussen het aantal personen waarvoor je kantoorruimte zoekt en de hoeveelheid kantoorruimte (in vierkante meters) die je nodig hebt om prettig te kunnen werken!

Wettelijke voorschriften ten aanzien van de hoeveelheid vierkante meters kantoorruimte

In artikel 3.19 van het ‘arbeidsomstandigheden besluit’ wordt gesproken over de afmetingen en bewegingsruimte die een arbo-technisch verantwoorde werkplek in zich moet hebben. Deze lees je hieronder:

 1. De afmetingen van de arbeidsplaats (werkplek) zijn dusdanig dat werknemers zonder gevaar voor eigen veiligheid en gezondheid kunnen werken;

 2. In aanvulling op het eerste lid dienen werknemers over voldoende bewegingsruimte te beschikken;

 3. Mocht in verband met de aard van de werkzaamheden niet aan het tweede lid van artikel 3.19 kunnen worden voldaan, dan moet er in de nabijheid van deze werkplek(ken) een andere open/besloten ruimte aanwezig zijn waar voldoende bewegingsvrijheid is voor de betrokken werknemers.

Het positieve aan deze voorschriften is dat je werknemers (of collega’s) voldoende ruimte moeten hebben om zonder risico hun werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Je zult dus niet snel de wet overtreden wat betreft het minimum aantal vierkante meters wat jij jouw werknemers/collega’s moet bieden.

Helaas weet je nu nog steeds niet hoeveel vierkante meter kantoorruimte je het beste kunt kiezen per persoon. Echter, in de NEN 1824 uit 2010 zien we de eerste ‘aan te bevelen vierkante meters per kantoorgebruiker’ terug.

Kantoorruimte huren centrum Amsterdam

Economyclass werken

Het minimum aantal vierkante meters per persoon volgens de NEN normen

In de ‘NEN 1824:2010 nl’ staat beschreven uit hoeveel vierkante meter een werkplek tenminste moet bestaan. Enkele normen waar je aan moet voldoen zijn:

 • Tenminste 4 vierkante meter per persoon;

 • 1 vierkante meter voor een beeldscherm (plat);

 • 1 vierkante meter voor lees- en schrijfwerk;

 • 1 vierkante meter voor een ladekast (al dan niet verrijdbaar).

Tel je dit aantal vierkante meters bij elkaar op, dan zie je dat een werknemer tenminste 7 vierkante meter werkruimte nodig heeft. Er zijn daarop nog enkele aanvullingen, zoals extra ruimte voor het uitleggen van tekeningen (handig voor architecten, interieurstylisten enzovoorts) en extra ruimte om te vergaderen. Op basis van (de wettelijke) 7 vierkante meter per persoon kom je op onderstaande metrages per persoon uit:

 Aantal personen

 Aantal vierkante meters

 1

 7

 2

 14

 3

 21

 4

 28

 5

 35

 10

 70

 20

 140

 40

 280

 60

 420

 80

 560

 100

 700

7 vierkante meter kantoorruimte per persoon, soms te veel en soms te weinig!

Het lastige aan bovenstaande tabel is wel dat 7 vierkante meter (netto) voor 1 persoon ruim voldoende is. Maar 700 vierkante meter voor 100 personen in de praktijk echt te weinig is. Zo huur je in de praktijk voor 4 personen heel vaak een ruimte van 19,44 vierkante meter (netto). Dat heeft te maken met het stramien van kantoorgebouwen.

Bijna elk kantoorgebouw in Nederland, gebouwd na 1970, bestaat uit een stramien van 1.80 en veelvouden hiervan (3.60/5.40/7.20). Een ruimte voor 4 personen heeft dan ook bijna altijd de afmetingen van 3.60 (breed) x 5.40 (lengte). Dat maakt een totaal van 19,44 vierkante meter netto. Hiermee zou geen enkele verhuurder (en dus ook huurder) voldoen aan deze regelgeving. Gelukkig gelden er uitzonderingen, en dat lees je in het stuk ‘minder (netto) vierkante meters kantoorruimte huren dan de NEN voorschrijft? Dat mag!’.

Er zijn nog enkele aanvullingen op de 7 vierkante meter per persoon die vereist is. Deze werkplaatsnormen zie je hieronder op een rijtje:

 • Tenminste 2 vierkante meter per persoon voor een vergaderruimte;

 • 1 vierkante meter ruimte voor het uitleggen van tekeningen;

 • 2 vierkante meter ruimte voor een ander type beeldscherm (in plaats van 1 m2 bij een plat scherm).

Let op (!) deze ruimte(n) hoef je dus niet perse beschikbaar te hebben voor je werknemers/collega’s. Niet elk bedrijf heeft namelijk ruimte nodig om tekeningen uit te leggen. Daarnaast zijn er business centers en kantoorconcepten die inpandig vergaderruimten beschikbaar hebben. Je hoeft deze meters niet perse zelf te huren.

Minder (netto) vierkante meters kantoorruimte huren dan de NEN voorschrijft? Dat mag!

De Rijksoverheid ziet normen met name als middel om aan wettelijke eisen te voldoen. Dat betekent dat er verhuurders zijn die minder vierkante meters kantoorruimte te huur aanbieden dan wettelijk (lijkt) toegestaan. Maar hoe kan dat dan? En mag dat wel?

Het antwoord is ‘ja’ dat mag. Het doel van de overheid is om veilige en gezonde kantoorinrichtingen te creëren voor werknemers. Dat een minimum aantal vierkante meter ‘eigen kantoorruimte’ daarbij voor de hand liggend is, is logisch. Maar niet verplicht! Veel verhuurders van kantoren zorgen er tegenwoordig namelijk voor dat er een sociaal hart aanwezig is, dat er vergaderruimten zijn en dat er gemeenschappelijke stilte- en/of (flex)werkplekken voorhanden zijn.

Door deze gemeenschappelijke voorzieningen kun jij als huurder met nog minder vierkante meters toe. Je huurt dan minder netto vierkante meters, maar krijgt daarbij de mogelijkheid om in gemeenschappelijke ruimten te werken. Deze trend die enkele jaren geleden is ingezet, zal naar verwachting de komende jaren doorzetten. Dat betekent voor jou als huurder ‘minder meters, maar meer ruimte’.

Eigenlijk maak je dus zelf de afweging, bewegingsruimte of knus werken? Wil je gebruik maken van gemeenschappelijke voorzieningen of wil je zelf over alle faciliteiten (keuken, toiletten, vergaderruimte etcetera) beschikken? Hierover lees je hieronder meer.

Restaurant

Gemeenschappelijke faciliteiten zoals een restaurant

Maak eerst deze belangrijke afweging ‘wil je een ruime werkplek met veel bewegingsruimte of zit je liever knus?’

Sommige werknemers willen graag veel bewegingsvrijheid, anderen vinden het prima om met 10 collega’s op 20 vierkante meter (netto) te werken. Oei, dat is best lastig we zitten natuurlijk ook nog met netto vierkante meters (NVO) en met verhuurbare vierkante meters (VVO).

Je raad het al. De perfecte hoeveelheid vierkante meters die voor jou en/of je collega’s ideaal zijn om te werken betreft geen exacte wetenschap. Ga je op zoek naar een kantoorruimte en wil je de juiste keuze maken qua vierkante meters, stel jezelf dan tenminste de volgende vragen:

 1. Ben ik voor namens mijn bedrijf op zoek naar ruime werkplekken of is het prima dat we dichter bij elkaar zitten? (dat hoeft overigens niet perse ‘opgepropt’ te betekenen)

 2. Wil je met je bedrijf een eigen pantry/keuken, toilet, receptie en social space of kun je deze faciliteiten ook gewoon delen met andere huurders?

 3. Indien je kiest voor ruime werkplekken en eigen faciliteiten, heb je dan ook het budget om dit daadwerkelijk te huren?

Zoals je inmiddels in voorgaande delen van dit blog hebt gelezen is er geen exact minimum metrage waar je werkplek aan moet voldoen. Er zijn wel NEN-richtlijnen, namelijk 7 vierkante meter per persoon, maar deze blijken lang niet altijd toereikend. Zo kan dit voor 1 persoon (netto) veel te veel zijn, terwijl 700 vierkante meter voor 100 personen lang niet voldoende is. 

Freelance werkplek huren in Arnhem Centrum Arnhem Centraal

Comfortclass werken

Hoe kies je nou het juiste aantal vierkante meters kantoorruimte voor jouw bedrijf?

We beseffen dat deze blog nogal wat geduld van je vraagt. Maar om het juiste aantal vierkante meters te bepalen (in praktische zin, en daar houden we van) moet je iets meer weten over de achtergrond van metrages in kantoorgebouwen.

Want bijna elk kantoorpand in Nederland, gebouwd na 1970, is opgebouwd uit een vast stramien. Het stramien van deze kantoorgebouwen bestaat altijd uit een veelvoud van 1.80. Zoals we net al zeiden hebben de meeste kantoren voor 4 personen in Nederland de afmetingen 3.60 x 5.40 (2x 1.80 * 3x 1.80). Het netto metrage van zo’n ruimte is dan 19,44 vierkante meter.

Deze afmetingen van 3.60 bij 5.40 zijn niet geheel toevallig. Een bureau is namelijk meestal 80 centimeter breed terwijl de loopruimte voor gebruikers 1 meter moet zijn (inclusief bureaustoel), gemeten vanaf de achterkant van het bureau. Hier komt die 1.80 maatvoering weer naar voren. Zet je dus 2 bureaus tegenover elkaar, dan heb je een ruimte nodig die 3.60 breed is.

Tip (!) het is verstandig om bureaus altijd onder een hoek van 90 graden ten opzichte van ramen te positioneren. Dat werkt prettiger in verband met daglicht en/of zonlicht die je dan niet rechtstreeks in de ogen schijnt.

Kantoorruimte huren Amsterdam

Plaats je bureau in een hoek van 90 graden bij het raam

Door middel van deze tabel kies je altijd de juiste hoeveelheid vierkante meters kantoorruimte

Oke, nu ben je gekomen waar je echt wilt zijn. Je wilt namelijk gewoon weten hoeveel vierkante meter kantoorruimte je nodig hebt om jouw werknemers/collega’s te kunnen huisvesten. In onderstaande tabel kun je kiezen of je als bedrijf zijnde (1) economy, (2) comfort, of (3) businessclass wilt zitten.

Check snel hoeveel ruimte jij nodig hebt voor jouw bedrijf!

 Aantal personen

 Economyclass (m2)

 Comfortclass (m2)

 Businessclass (m2)

 1

 4

 6

 10

 2

 8

 12

 20

 3

 12

 18

 30

 4

 16

 24

 40

 5

 20

 30

 50

 10

 40

 60

 90

 15

 60

 90

 120

 20*

 100

 140

 180

 25

 125

 175

 225

 40**

 240

 320

 400

 50

 300

 400

 500

 60***

 420

 540

 720

 75****

 600

 800

 1000

 100*****

 1000

 1250

 1500

 150

 1500

 2000

 2500

 250

 2500

 3000

 3500

 

* vanaf hier rekenen we met 5 m2 p.p. bij economyclass
** vanaf hier rekenen we met 6 m2 p.p. bij economyclass
*** vanaf hier rekenen we met 7 m2 p.p. bij economyclass
**** vanaf hier rekenen we met 8 m2 p.p. bij economyclass
***** vanaf hier rekenen we met 10 m2 p.p. bij economyclass

Zoals je ziet stijgt het benodigde metrage per persoon naarmate je met meer personen op zoek bent naar kantoorruimte. Dat is ook logisch, want scale-ups en corporates kiezen er vaak voor om meer eigen voorzieningen te hebben. Eigen vergaderruimten, toiletten, pantry’s etcetera. Zo hoef je als grotere onderneming geen voorzieningen meer te delen. 

URBAN kantoorinrichting

Businessclass werken

URBAN betekent businessclass werken tegen comfortclass huurprijzen

Omdat we begrijpen dat je als huurkandidaat op zoek bent naar zoveel mogelijk (kantoor)ruimte tegen de laagste huurprijs hebben we zelf ook een kantoorinrichtingsproduct ontwikkeld. URBAN!

Met URBAN huur je kantoorruimte waarbij je 9 vierkante meter kantoorruimte (netto) ontvangt per persoon. Huur je dan een URBAN ruimte voor 20 personen, dan huur je een ruimte van 180 vierkante meter netto, inclusief meubilair. Je kunt URBAN huren vanaf 10 personen en de huurprijs bedraagt €233,- per persoon (inclusief meubilair, g/w/l, internet).

We willen onszelf natuurlijk ook niet teveel aanprijzen in dit blog. Daarom zeggen we, kijk vooral naar wat je zelf fijn vindt voor jou en je collega’s/werknemers. We blijven even goede vrienden wanneer je ervoor kiest om enkele van onze andere duizenden kantoren te bezoeken.

Toch nog vragen over hoeveel kantoorruimte je nodig hebt?

Laat je adviseren door onze experts. Onze vastgoedconsultants helpen jaarlijks duizenden bedrijven om geschikte kantoorruimte te vinden in Nederland, België en Duitsland. Stel een vraag via de website of bel ons gewoon. We helpen je heel erg graag en het kost je (behalve tijd) niets!

Fijne (werk)dag!

Kan ik je ergens mee helpen?

Kas Bruinsma
Vastgoedconsultant


Waarom SKEPP?

 • Geen verplichtingen
 • Binnen 1 uur antwoord
 • Klantenbeoordeling 9.2/10

Download hier ons magazine: Offline

In ons magazine vind je de beste kantoortips, meest toffe kantoorpanden, laatste trends voor je kantoorinrichting en meest unieke bedrijven uit Nederland. Win informatie in, profiteer van de tips en doe inspiratie op!